Epique bajnokok I. – Siljan’s Saga

Idén első alkalommal hirdették meg az Epique Series-t, melyben a hét legnagyobb francia verseny indulói vetélkedtek egymással a pontokért.

Siljan’s Saga 

A sorozatot  az idén győzelem nélkül maradó, ám ettől függetlenül remek szezont teljesítő Siljan’s Saga(Sagamix) nyerte, 30 ponttal. Jean-Pierre Gauvin idomítottja harmadik lett a Grand Prix de Saint-Cloud-ban, második a Grand Prix de Deauville-ben, majd menetelését remekül koronázta meg a pontverseny utolsó, egyben legnagyobb összecsapásával, a Prix de l’Arc de Triomphe-val, ahol a nyerő Found-tól mindössze 4 hosszal lemaradva épp, hogy csak lecsúszott a dobogóról.

Az Epique-n kívül is összejött neki két jó helyezés, ezüstérmet szerzett a kancák nagy tavaszi futamán, a Prix Corrida-n, és bronzot október végén, ezúttal évjárat-összehasonlítóban, a Prix Royal-Oak-ban. Állandó lovasa az a Pierre-Charles Boudot volt, aki az egy szezonban megnyert versenyek számát tekintve megdöntötte Soumillion 2013-as rekordját, de erről majd később. Idei össznyereménye meghaladja a 375 ezer eurót, ezentúl elért eredményei és megbízhatóan jó teljesítménye tiszteletet parancsol.

A híres-neves Arc. Elől Found, mögötte Highland Reel, középen piros sapkában Siljan’s Saga.

Rajta kívül azonban mindenképp szólnánk pár szót a helyezettekről is. Szintén 30 ponttal, ám jóval kevesebb versenyből összeszedve lett második az O’Brien család egyik üdvöskéje, Found. A kanca csak egyszer fordult meg az idén Franciaországban, onnan azonban a legnagyobb versenyük, az Arc de Triomphe trófeájával (és az első helyért járó dupla pontokkal) térhetett haza.

Harmadikként szintén egy kanca, a hároméves Left Hand végzett, aki magáénak tudhatja a Prix Vermeille első helyét. Nem elfelejtendő vele kapcsolatban, hogy minden versenyében Maxime Guyon lovagolta, aki a zsokék között lett a legjobb az Epique Championship-ben. Róla majd holnapi cikkünkben olvashatnak bővebben, nézzenek rá arra is!

Fotók: prixarcdetriomphe.com, paris turf