Első sikerek

Micsoda story a Victoria Derbyben.

Denis Pagan és az első premier versenyében lovagló Lachlan King a 2500 méteres derby győztesei 2020-ban. Johnny Get Angry (Tavistock) nyergében az ifjú titán egyáltalán nem úgy viselkedett, mint aki megilletődött élete eddigi legnagyobb próbatétele során, mert kiváló, már-már briliáns lovaglással segítette hozzá Pagan mestert első Gr1-es trófeájához, amely ráadásul rögtön egy derbyé.

Novice trainer, apprentice jockey take Victoria Derby” – harsogja az amerikai BloodHorse.

A 73 éves mester – korábbi AFL játékos és edző –  csak júliusban kezdte lóidomári pályafutását, de…

Még alig képeztem győztest, és máris van egy Gr1-es bajnokom. Egészen különleges volt, nem gondoltam volna, hogy megtörténik, de ő mégis megtette. Álmodtam róla persze, sőt csak erre gondoltam az elmúlt két hónapban. Idehozva őt, csak szerettem volna bejutni vele a Derbybe, erre ő megnyerte. Most kezd minden leülepedni bennem, de még most is alig hiszem el.

Mintha összebeszéltek volna, íme a zsoké szavai: „Minden a tervek szerint alakult, egy álmom vált valóra.” – mondta a 22 éves King. “Valójában köszönetet kell mondanom Denisnek, ő segített hozzá a legjobb dologhoz, ami a karrierem során velem történhetett. Egyszerűen nem hiszem el.

Ezzel King csatlakozott édesapájához, hiszen Steven King 1991-ben és 2002-ben is elsőként haladt át a célon a derbyben, Flemingtonban.

A kilenc Group besorolású versenyből hármat Chris Waller lovai nyertek, míg szintén kiváló előjelekkel várja a keddi Melbourne kupát a hölgylovasok legjobbja, Jamie Kah, aki egy Gr2-es versenyben győzött.

Ugyan nem Gr1-es, de hatalmas díjazás és érdeklődés mellett futották a négyévesek számára kiírt, 1500 méteres Golden Eagle-t Rosehill Gardensben (Sydney). Tizennyolcan indultak csatába a hét és fél millió dolláros pénzdíj minél nagyobb részéért. A győzelmet végül (célfotóban) James Cummings idomítottja, Colette (Hallowed Crown) szerezte meg  hatalmas finissel, Koby Jennings támogatásával.

A célegyenesbe fordultunk. Kedden, hajnali ötkor jön a világ egyik legnagyobb versenye, a futam, amely megállít egy nemzetet. A nyolcmillió dolláros Melbourne Cup 11 legesélyesebb lováról szombat reggel óta folyamatosan olvashatnak Favorit nevű facebook csoportunkban.

Sok-sok érdekességet leírtunk ott, például, hogy emberemlékezet óta nem nyert telivér 58,5 kilóval (ez az európai favoritra, Anthony Van Dyck-ra kirótt súly), de a zsurnaliszták azt sem felejtik leírni, hogy régen is járt ilyen képességű külföldi induló Ausztráliában. Sajnos O’Brien másik futója, Tiger Moth a 23-as, majdnem a  legszélső startboxot kapta. Ez sem éppen jó előjel. A tizenegy legnagyobb esélyesről együtt, egy cikkben itt olvashatnak. Start: hajnali ötkor!

Holnap, egész nap a Melbourne Cup a téma a Racing Portal felületein.

Képek: Racing.com