Előrehozott tűzijáték

Hagyományosan nem akármilyen versennyel búcsúzik az esztendő a galopprajongók legnagyobb örömére. 

Vasárnap immár 59. alkalommal kerül lefutásra az Arima Kinen (más néven a Grand Prix) futama, Nakayamában, Japánban. (A pálya Funabashi városában található, ami Tokió agglomerációjához tartozik, és a két városközpont kb. 23 km-re fekszik egymástól.)

Ezt az ünnepi eseményt bizonyos szempontból még a Japan Cupnál is jobban várják a helyiek, ez ugyanis egy különös, a világon sehol másutt nem látható All-Star verseny, ahol a 16 indulóból 10-et a közönség szavazhat be indulónak, míg a fennmaradó hat helyre a megnyert pénzdíj alapján lehet bekerülni. 1999-ig csak a japán lovak előtt állt nyitva a futam, majd 2000-ben tették először lehetővé, hogy az esetleges külföldi Japan Cup nyerő is starthoz állhasson (ha a közönség nem szavazná őt oda). Csemegézzünk kicsit a korábbi évekből! A legtöbb voksot (több mint 165 ezret) Special Week kapta 1999-ben, aki második helyen ért célba, azaz mondhatjuk, hogy jól hálálta meg a rajongók bizalmát. 2005-től duplázások. Abban az évben és egy esztendővel később Deep Impact tarolt a szavazatok terén. Első évben második, majd egy évvel később győztes.
 
 Nakayama jártatója

2007-től 3 éven át Vodka a legkedvesebb ló Japánban. Ennek ellenére 2007-ben csak 11., 2008-ban nem indult, és amikor élete legjobb formáját futhatta volna, nem indulhatott, ugyanis a szűk egy hónappal korábban lefutott Japan Cupban (amit megnyert) orrvérzést kapott, és ismerve az ázsiai, rendkívül szigorú állatorvosi rendelkezéseket, ez neki 1 hónapos pihenőt jelentett, azaz nem futhatott versenyben. 2010-ben és 2011-ben Buena Vista a legnépszerűbb, de csak 2. és 7., míg az elmúlt két esztendőben az első képen látható Orfévre a szavazatgyűjtés élén. 2012-ben nem indult, de tavaly győzelemmel hálálta meg a bizalmat. Míg korábban a szervezők nem hozták nyilvánosságra a szavazás állását, most tudni lehet, hogy vezet a 2012-es győztes Gold Ship, Gentildonna előtt, míg a világ legjobb versenylovának választott Just A Way csak az 5. legtöbb szavazatot kapta. Hogy milyen nagy és népszerű versenyről beszélünk, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy csütörtökön (azaz karácsonykor!!!) az állami televízió élőben közvetítette a startboxok sorsolását. Reméljük, legalább százezren kilátogatnak a 165 ezer férőhelyes pályára.

Az előzmények után térjünk rá a lényegre. A táv 2500 méter, a pénzdíj a megszokott hatalmasságú, jelen esetben 416,000,000 JPY, azaz kb. 2,8 mio Euro, vagyis majd 900 millió forint. A futamban gyakorlatilag minden idei japán nagyverseny nyerője rajthoz áll majd. Első sanszként ilyenkor természetesen mindig a Japan Cup friss nyerőjéről illik szólni. Így most Epiphaneia tűnik favoritnak, akit Soumillon (de inkább Yuichi Fukunaga) helyett Yuga Kawada ül majd. (Érdekes, hogy a JC nyerő pillanatnyilag csak a 8. helyen áll a szavazatokat illetően.) Az ősszel komoly csalódásokat okozó Fenomeno azonban buktái ellenére szintén esélyesnek számít. A Tenno Sho tavaszi kiadását megnyerte, majd ennek őszi megfelelőjében 14. és a Japan Cupban 8., mégsem szabad megfeledkeznünk róla. Gentildonna vélhetően utolsó versenyére készül, jövőre ugyanis anyakanca lesz, és reményeink szerint olyan káprázatos csikókat hoz majd világra, mint amilyen ő maga. Egészen biztosan nem tartozik a legszűkebb esélyesi körbe, de ahogy trénere is elmondta: “egy utolsó lehetőséget adunk rajongóinak, hogy elbúcsúzzanak tőle.” Márciusi, dubaji győzelme óta nyeretlen.

Japán legnépszerűbb lova, a 2012-es nyerő, Gold Ship 1 milliárd Yen feletti nyereménnyel, 9 Grade (közte 5 Gr1) győzelmével bárhol favoritnak számítana, így itt is. „Igazán értékeljük a jelentős számú szavazatot, de ezzel nem kis nyomást tettek ránk a rajongók” – mondta Naosuke Sugai tréner. (A szürke 11,000-el kapott többet, mint Gentildonna.) Just A Way-t világranglista elsősége sem fogja szerintünk elsőként a célba repíteni. A 2500 méter ugyanis már majd 1000-rel hosszabb kedvenc távjánál. Az idei derbynyerő, One and Only a kékszalag siker után gyorsan a kudarc ízét is megkóstolta. Csak 9. volt a St. Legerben, és csak 7. a Japan Cupban, azaz tőle komoly javulás kellene még a dobogós helyezéshez is. A startnál szupermezőny, Gr1-es nyerők egész sora, hiszen a felsoroltak mellett még Tosen Ra, Lachesis, Verxina, Meisho Mambo is győztes már a királykategóriában, azaz a 16-ból 10 induló nyert már versenyt a legmagasabb szinten. A japánok 3 nappal előbbre hozták a tűzijátékot. Nekünk egy dolgunk van: tátott szájjal figyelni azt.

Minden foto: Japan Racing