Egy új tündérmese

Teljesen új fejezetet nyitott az idei klasszikusok bonyolult történetében a Preakness Stakes.

Egészen a célegyenesig körüllengte az idei Preakness Stakes-t a Kentucky Derby visszhangja; miután Bob Baffert sikeresen a mezőnyben tartotta a doppingteszten megbukó Derby-győztesét, Medina Spiritet, majd a futam előtti teszt is negatív lett, mindenki lélegzetvisszafojtva várta, hogy Protonico fia vajon megismétli-e a Derby-sikert, ezúttal bizonyítottan tisztán.

A reflektorfény azonban egy csapásra elkerült Baffert protezsáltjáról és a botrányról, mikor a befutóban Midnight Bourbon és Rombauer lassan, de biztosan elment mellette. Közülük utóbbi bizonyult gyorsabbnak, ezzel a Zedan Stables után ezúttal egy (pontosabban kettő) másik hasonlóan kis futtató, Diane és John Fradkin ünnepelhetett.

Számukra ezesetben pozitív aspektusa is lett a járványhelyzetnek; a házaspár alapvetően kizárólag tenyésztéssel foglalkozik, a koronavírus miatt azonban nem sikerült túladni Twirling Candy fián. És mekkora szerencséjük is volt! Rombauer mindhárom Derby-felkészítőjén pénzdíjas helyezett lett, utoljára harmadik a Blue Grasson, most pedig filmbe illő körülmények között első Gr1-trófeáját szállította csapatának.

Akik közül persze nemcsak Fradkinéknek, hanem trénerének, Michael McCarthy-nak is, aki korábban a Hall of Famer és hatszoros Preakness-nyerő D. Wayne Lukastól tanult, valamint jó ideig tagja volt Todd Pletcher csapatának, mielőtt hét éve önálló munkára adta a fejét. Ironikus, hogy előbb nyert Preaknesst, mint mestere, Pletcher azonban őszinte örömmel gratulált neki a versenyt követően.

Nagyon örülök a sikerének. Minden srác tagja a csapatnak és neki szurkoltam, ha nekem nem sikerül.” – nyilatkozta lelkesen a floridai nagyágyú. Az ő keze alatt készülő Unbridled Honor ezúttal hatodik helyre ért oda a tízfős mezőnyből, míg Lukas Ram-je utolsó.

Ez a fotó ezer szónál is beszédesebb! Photo: Anne M. Eberhardt

Rombauerrel a Kentucky Derby is képbe került, ahol McCarthy kifejezetten részt szeretett volna venni, John Fradkin azonban másképp látta a dolgokat; szerinte a ló versenystílusának jobban fekszik a kisebb mezőny, a nagy tömeg valószínűleg megzavarta volna Churchill Downsban. De egyet nem értés ide vagy oda, a szombati győzelem kétségkívül az egész csapatot kiengesztelte a kihagyott lehetőségért.

Ismét bebizonyosodott, hogy a kis játékosok is lehetnek sikeresek” – mondta érzelmesen McCarthy.

Képek: America’s Best Racing