Egy karácsonyi álom beteljesülése

Egy ló és egy lovas káprázatos évének megkoronázását hozta az Arima Kinen 2019. évi kiadása.

Az ötéves Heart’s Cry ivadék hazájában két, dobogós Grade helyezéssel kezdte az idényét, majd júniusban már verhetetlen volt a Takarazuka Kinen-ben. Ott olyan magas formát produkált, hogy az ausztrál szaklapok úgy is a Cox Plate első számú favoritjának tartották, hogy 125 napig nem versenyzett a két megmérettetés között. Az eredmény ismert. Lys Gracieux szemkápráztató stílusban foglalta el a Winx távoztával megüresedett trónt és egycsapásra a világsztárok sorába lépett.

Nos, nézzék meg mit tett ez a csodálatos telivér tegnap Nakajamában.

Erre a produkcióra nehéz szavakat találni, de nézzük a történet másik szálát, a lovas Damien Lane szemszögéből. Az ausztrál világsztár értelemszerűen elsősorban hazájában alkotott maradandót 2019-ben. Több Group 2-es siker után március 23-án Kiamichi nyergében behúzta a 3 millió dolláros Golden Slippert, azaz a világ legdrágább csikófutamát. Májusban, japánban nyerte a Victoria Mile-t (Normcore), majd ő ült Lys Gracieux nyergében a Takarazuka Kinen-ben.

Hazájába visszatérvén egy másik japán idomítással előbb megnyerte a Caulfiled Cupot (Mer De Glace) tegnapi hősünkkel pedig a Cox Plate-t és immár az Arima Kinen-t is.

A szálak összeértek. Egy csodás páros nemzetközi diadalsorozata a csúcspontjára ért.

Yoshito Yahagi tréner a versenyben elért első győzelme után így nyilatkozott: “A japánok számára az Arima Kinen különleges. Nem tudom szavakkal kifejezni boldogságomat. Az ausztráliai győzelem után ez lett a következő célpontja, azaz kifejezetten erre edzettük. Örülök, hogy mindenkinek lehetősége volt látni valódi képességét. Mindig abban bíztam, hogy egy nap egy ilyen különleges lovat edzhetek.

A dobogós helyekre Saturnalia (Soumilonnal) és World Premiere (Y. Take) érkeztek és bombameglepetésre Almond Eye csak 9., és a friss Japan Cup nyerő Suave Richard csak 12. Az első két helyezett az U. Carrot Farm tulajdonában áll, így ők kettős győzelmet arattak.

A végére a számok: 1,577,760 rajongó voksolt az indulókra, a nézőszám Nakayama Racecourse-on 90,374 volt, a győztes telivér bónuszokkal 303,402,000 jent, hozzávetőleg 827 millió forintot nyert. A fogadási forgalom majd 162 milliárd forint, azaz a japánoknak még maradt valamicske apró a karácsonyi bevásárlás után.

Viszlát 2020-ban!

Képek: @shinshin1k twitter