Egy álom vége és egy új kezdete

Avagy hogy végződött a 147. Kentucky Derby és Oaks?

Ahogy a régi közhely is tartja, utolsókból lesznek az elsők. Ezesetben inkább halvány helyezettekből az elsők, elsőkből újra helyezettek, majd ismét elsők, de a séma hasonló.

Már az is nagy győzelem a sportnak, hogy a tavalyi négy hónap csúsztatás után ismét a hagyományos időpontban sikerült megrendezni az Egyesült Államok két legnagyobb klasszikusát, ráadásul nem is üres lelátókkal; az Oaks napján 41 472, a Derby-jén 51 838 néző szurkolt a villámlábú telivéreknek Churchill Downsban.

És milyen versenyt követhettek is végig! Mindenki izgatottan várta, hogy a veretlen favorit, Essential Quality vajon megszerzi-e a Godolphinnak az első Kentucky Derby-győzelmet, a királykékek helyett azonban valaki más álma vált valóra.

Mégpedig a Zedan Racing Stables csapatáé, akik valószínűleg sokkal kevesebbel is beérték volna Medina Spirittel. Öt futásból két kisebb győzelem nem éppen az a statisztika, amivel valaki papíron komoly esélyt képviselhet, és nem is tipikusan ezer dollárért kelnek el yearlingként, de Protonico fia emlékeztette a közönséget, hogy senki nem kerül be alaptalanul a Kentucky Derby mezőnyébe.

A pej mén John Velazquezzel a nyeregben végig vezetve hódította el a rózsakoszorút, könnyűnek azonban nem neveznénk a győzelmet – épp ellenkezőleg, az elmúlt évek talán legizgalmasabb végjátékát láthattuk kibontakozni. Medina Spirit, Mandaloun, Hot Rod Charlie és Essential Quality a célegyenes elejétől szinte mérnöki pontossággal azonos tempóban csatáztak és négyen másfél hosszon belül száguldottak be a célba.

Képességben tehát rég volt ilyen kiegyenlített mezőny – ami döntőnek bizonyult, az a kitartás. És Medina Spritinél nem sok lónak volt több belőle. Bob Baffert hetedik nyerőjét vezethette vissza, aki így olyan nagyágyúkhoz csatlakozik, mint két Hármas Korona-győztes, további egy Év Lova és három “csak” Év Háromévese. Nem rossz kilátások a jövőre nézve…

“Nem hiszem el. Még fel sem fogtam” – mondta a tréner eufóriában az NBC-nek. “Nem is lehetnék büszkébb a csapatomra és arra a kicsi lóra. Láthatóan nem tudja, mennyibe került.”

Velazquez is magasztalta Medina Spiritet, bár tény és való, kevés embernek lehetett jobb napja a sztárzsokénál, miután Ő szerezte a történelem nyolcadik Oaks – Derby dupláját.

Ami a többieket illeti, ezúttal nem volt jó ómen megnyerni az utolsó felkészítők egyikét: egyedül Essential Quality állt helyt a bizonyára csalódást keltő, de korrekt negyedikként, míg Known Agenda (Florida Derby) kilencedik, Bourbonic (Wood Memorial) tizenharmadik, Rock Your World (Santa Anita Derby) tizenhetedik helye futott be.

Sheikh Mohammed pedig idén sem lett az ötödik olyan tulaj, aki megnyerte (volna) a világ két legnagyobb Derby-jét.

A kancák ugyanis hasonlóan izgalmas csatát vívtak a Kentucky Oaks befutójában, igaz, ezúttal csak ketten. Itt azért nem beszélhetünk meglepetésről: a mezőny két veretlen kancája, Malathaat és Search Result kezébe vette az irányítást és állva hagyták a többieket, a “fiúkhoz” hasonló szoros befutóban pedig a Shadwell kanca bizonyult jobbnak.

Curlin lánya megtette azt, ami Essential Quality-nek nem sikerült és ötödik aranyérmét is elhozta, ebből a második Gr1-et, miközben Pletcher harmadik, Velazquez második Oaks-sikerét ünnepelhette.

“Search Result mellé kerültünk és a kanca vele ment. Aztán várt egy kicsit, ezt szokta csinálni. A másik ló visszajött, de végig nálunk volt a kontroll. Egy pillanatra nem gondoltam, hogy ez bárhogy máshogy végződhet számunkra, mint győzelemmel” – számolt be a Hall of Fame-lovas a versenyről.

Azért Search Result sem szégyenkezhet – veretlen ugyan nem maradt, de viszonylag kevés rutinnal szoros második a szezon legfontosabb kanca-évjáratversenyében. Csak a teljesség igényén, a dobogó aljára Will’s Secret szaladt fel, hosszak tömegére a két főszereplőtől.

Kép: Churchill Downs twitter

2 thoughts on “Egy álom vége és egy új kezdete

Comments are closed.