Dopping- és más vádak Marcialis ellen

Andrea Marcialis esetétől hangos a francia lóversenysajtó.

Az olasz születésű, de Franciaországban dolgozó Marcialis három év és kilenc hónap eltiltást kapott a France Galop-tól, azon a hat hónapon túl, amit jelenleg is tölt “ál-trénerkedés” miatt. A csütörtöki tárgyaláson szervezett csalás, doppingolás és hamisítás vádjával nézett szembe, miután kedden a tizenhárom társával letartóztatták.

A rajtaütés során a rendőrség doppingszereket és 8800 euró készpénzt talált, valamint három lovat elvitt a telepről. Az államügyész irodája által Senlis-ben kedd este kiadott közlemény szerint az incidens legalább 31 futamot érint, ahol feltételezhetően doppingolt lovak futottak. A Marcialis elleni vád tavaly augusztusig nyúlik vissza, mikor a France Galop beszámolói szerint egy fecskendővel a kezében látták Saint-Cloud parkolójában, az aktív nyomozás októberben vette kezdetét.

48 óra felügyelet után a letartóztatottakból kilenc főt idéztek be tárgyalásra, akik közül a hivatalos sajtóközlemény szerint több idomár és állatorvos engedélyét felfüggesztették, valamint a fő vádlottat százezer euró előleg megfizetésére kötelezték a jövőbeli lehetséges bírságok és károk miatt, a konkrét neveket azonban nem hozták nyilvánosságra.

Az olasz születésű Marcialis 2017 óta rendelkezik trénerengedéllyel Franciaországban, miután apjának, Antoniónak dolgozott Milánóban. Első Group-győztese Sestilio Jet volt a 2019-es Prix de Saint-Georges-ban (Gr3), míg királykategóriában tavaly júniusban diadalmaskodott először Way To Paris győzelme révén a Grand Prix de Saint-Cloud-ban.

Decemberben hat hónap eltiltást kapott a Franca Galoptól, miután kiderült, hogy testvérével, Elisabettával titokban trénerkedtek a 83 éves azóta sajnos elhunyt Jean-Claude Napoli neve alatt. Erre jött rá szerdán további három év kilenc hónap négy további váddal, amik között az egészségügyi szabályok megszegése (hat lovat gondoztak, akik állítólag 48 és 72 órával a startjuk előtt kaptak injekciót, mindenféle állatorvosi konzultáció és jóváhagyás nélkül, négy pedig corticosteroidot kapott három nappal a futama után) mellett még egy árnyékművelet is szerepel.

A cikkben szereplő információk forrása a Thoroughbred Daily News.

Képek: Racing Post