100. diadalív

Ma és holnap Longchampban rendezik az év európai hétvégéjét.

Mit is mondhatnánk a Prix de l’Arc de Triomphe hétvégéjéről, amit ne hallottak volna már ezer meg egyszer?

Longchamp ad otthont az ősz, és egyben az idény legpatinásabb meetingjének. Komoly szavak, de aki járatos a galoppsport világában, az tökéletesen tisztában van vele: nem alaptalanul hívjuk fel a figyelmet a hétvégére. Nem, mintha igényelné, hogy az embereket külön emlékeztessük róla.

Természetesen nem lehet minden évben ugyanaz a legizgalmasabb rendezvény, nem lehet mindig ugyanott a legszínvonalasabb mezőny és nem hozhatja ugyanaz a futam a legnagyobb fordulatokat. Egyik évben az Irish Champion Stakes viszi a prímet, utána a King George, aztán talán az Epsom Derby. Nem ez az, ami kiemeli az Arc-ot a többi közül.

A szerepe teszi különlegessé, amit a szezonban betölt. Április-május környékén ejtik meg szezonnyitójukat a nagy klasszisok, nyár elején lefutják a Derby-ket a legjobb már talpon lévő háromévesek, az őszhöz közeledve pedig apránként összeérnek a különféle távok aspiránsai. Az idősebbek találkoznak a klasszikus évjárattal és az is újra visszakerül a képbe, akinek kissé döcögősen indult a szezon.

És mire elérkezik október első hétvégéje, már nem árulnak zsákbamacskát, mikor hivatalossá válnak az Arc Weekend mezőnyei. Itt minden távon és korosztályban Európa legjobbjai mérik össze az erejüket, alkalomadtán akár ázsiai vendégekkel megfűszerezve. Ez az európaiak “Telivér Világbajnoksága”.

Ehhez mérten pedig ma és holnap délután temérdek versenyt izgulhatunk végig, ha bekapcsolódunk a longchampi közvetítésbe. A nyolc Gr1 és három Gr2 futam esélyeit természetesen eszünkben sincs egyesével kielemezni, a hétvége menetrendjét ugyanakkor Önökkel is megosztanánk:

Szombat:
13:23 Qatar Prix Chaudenay (Gr2; háromévesek; 3000 méter)
14:33 Qatar Prix Daniel Wildenstein (Gr2; hároméves és idősebb lovak; 1600 méter)
15:15 Qatar Prix du Cadran (Gr1; négyéves és idősebb lovak; 4000 méter)
15:50 Qatar Prix de Royallieu (Gr1; hároméves és idősebb kancák; 2800 méter)
17:00 Qatar Prix Dollar (Gr2; hároméves és idősebb lovak; 2000 méter)

 

 

Vasárnap:
14:15 Qatar Prix Marcel Boussac – Criterium des Pouliches (Gr1; kétéves kancák; 1600 méter)
14:55 Qatar Prix Jean-Luc Lagardere (Grand Criterium) (Gr1; kétéves mének és kancák; 1400 méter)
16:05 Qatar Prix de l’Arc de Triomphe (Gr1; hároméves és idősebb mének és kancák; 2400 méter)
16:50 Prix de l’Opera Longines (Gr1; hároméves és idősebb kancák; 2000 méter)
17:25 Prix de l’Abbaye de Longchamp Longines (Gr1; kétéves és idősebb lovak; 1000 méter)
18:00 Qatar Prix de la Foret (Gr1; hároméves és idősebb lovak; 1400 méter)

Ami a főfutamot, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot illeti, évről évre próbálják a gallok otthon tartani a trófeát az angol-ír vendégek elől, de erre ritkán van csekélyebb esélyük, mint idén. A három legrövidebb osztalékú aspiráns között két Appleby-idomítás, név szerint Adayar és Hurricane Lane, de Dermont Weld és Aidan O’Brien is forró vasakat tart a tűzbe.

Bevalljuk, már furcsa lesz egy Enable nélküli Arc-ot látni, még ha tavaly nem is őt ünnepeltük a futam után. De az élet a királynő nélkül is megy tovább – és tűkön ülve várjuk, ki veszi át a helyét Európa trónján.

Főszerkesztőnk szerint Sea The Stars 2009-es parádéja óta nem volt ilyen futam, ahol szinte előre megmondható a győztes személye. András teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy ne Adayar győzelmét ünnepelje majd a párizsi publikum. Tény és való: ritkán látható fizikumú és kvalitású lóról beszélünk, de ne feledjük egy fertőzés miatt kihagyni kényszerült a felkészítő futamot, így rögtön a mélyvízbe lesz dobva Longchamp gyepén. Ő, Hurricane Lane és Tarnawa a három TOP favorit mindenestre.

Képek: France Galop, Racing Post, Equidia