Derbynyerő kancák – 7. rész

1905-ben látta meg a napvilágot a kis pej kanca, Signorinetta (Chaleureux-Signorina).

Chevalier Edoardo Ginistrelli aki nem csupán tenyésztő és tulajdonosa volt a kancának, hanem trénere is igen csak furcsa módon döntött a kanca sorsáról.

Már az elejétől fogva igen csak érdekes hozzáállása volt a tenyésztéshez. Az apamén Chaleureux úgynevezett „Kereső” volt, Ő szűrte ki azokat a kancákat, akiknek már megfelelő stádiumban volt az ovulációja, ez akkoriban megszokott metódus volt hiszem nem állt a tenyésztők rendelkezésére a mostani technológia. Signorina különleges kapcsolatot alakított ki a ménnel, tenyésztőjük úgy vélte hogy „szerelmesek”, és mivel főszereplőnk nem volt kiemelkedő versenyló és addigi csikói sem mutattak semmit engedte a két lovat párosodni.

Ebből a frigyből született meg Signorinetta.

Az idő igazolta Ginistrelli furcsa gondolkodását. A kis kanca 2 hosszal nyerte meg az Epsom Derby-t, meglepetésre, hiszen 100/1-hez adták fogadták előzetesen, sőt megnyerte az Oaks-ot is.

Pályafutása során 13 versenyen indult és mindössze 3-szor aratott sikert, de ebből kettő angol klasszikus. 3 éves korában visszavonult és ménesbe került 5 ivadéka született. 23 éves korában pusztult el.

Kép:newmarketlhs.org.uk

Írta: Mérges Enikő