Derbynyerő kancák – 11. rész

1991. január elsején igazi legenda született az amerikai Swettenham Stud-nál, akkor persze ezt még nem tudták, hogy a kis sárga kancából Derby nyerő lesz.

Kapcsolódó kép

Kétéves korában 2 versenyen indult Anglia gyepén, melyeket könnyedén meg is nyert. Ekkor figyelt fel rá az egyik legelőkelőbb istálló tulajdonosa, Maktoum bin Rashid Al Maktoum.

Balanchine (Storm Bird – Morning Devotion) 3 évesen kezdte meg “kékmezes” karrierjét a Godolphin istállónál. Származása alapján az új tulajdonos úgy gondolta, hogy a kanca képes lehet az angol klasszikusokban eredményesen szerepelni, hiszen felmenői között több rendkívül nemes telivér is szerepel (köztük pl. az amerikai Hármas Korona nyerő, Affirmed!!), így nevezték az 1000 Guineas-re, ahol végül rövid fejhosszal, de alulmaradt Las Meninas ellen.

Nem sokkal később már történelmet írt, hiszen megszerezte az első angol klasszikus győzelmét a Godolphin istállónak. Ez volt az Epsom Oaks, ahol két és fél hosszal verte a legjobb 3 éves kancákat.

Ezt követően nem az Epsom Derby-be hanem az Ír Derby-be nevezték.

 “Big, Handsome filly” 3,5 hosszal meg is nyerte ezt, zsokéja Frankie Dettori a futam után “unbelievable” jelzővel illette a kancát.

 

 

Sajnálatos módon a következő fellépése előtt Balanchine élete veszélybe került, kólika gyanújával szállították kórházba és életmentő műtétet hajtottak rajta végre, szerencsére túlélte, de 1994-ben már nem futott. Így alig 3 héttel a Prix de l’Arc de Triomphe előtt a verseny elbúcsúzott az egyik favorittól.

1995-ben az immár 4 éves kanca háromszor szállt ringbe, de sajnos győzelmet nem tudott szerezni így a 3. futását (Prix de l’Arc de Triomphe, 10. helyen végzett) követően visszavonult és megkezdte ménesbeli karrierjét.

Balanchine hatalmas figyelemnek örvendett így igazán kiváló apaméneket kapott társnak (többek között Street Cry-t és Bernardini-t is).

Sajnálatos módon azonban egyik utódja sem tudta visszaadni tehetségét. Utolsó ivadéka számunkra sem ismeretlen, a 2013-ban született Barabau (Berdardini) jelenleg a Szenttamási ménesben áll tréningben, idén egy nagyon szép 6 hosszas győzelmet láthattunk tőle. Jelenleg 26 éves Derbynyerő reményeink szerint boldog nyugdíjas napjait éli valahol a Godolphin istálló tágas legelőinek egyikén.

Kép: france-sire.com

Írta: Mérges Enikő