Derbyhősök

Derby! A lóversenyzés talán legáhítottabb, legfontosabb, legmitikusabb szava.

A versenyek versenye, a futamok futama, minden lósport szereplő álmainak netovábbja. Sokféle módon vizsgálhatjuk a benne szereplők sikerességét, akár  a lovak akár a trénerek esetében. Hála jó istennek a mai napig köztünk él egy LEGENDA, így érdemes pár percet áldozni arra, hogy Vas József, hol is helyezkedik el a kizárólag hazájában nyert kilenc kékszalagjával a zsokék táborában.

Nem vitás, hogy a nyugat-európai kollégái itt is előnyben vannak (és főleg voltak) elég csak arra gondolni, amikor Dettori alig 25 óra leforgása alatt megnyerte az angolok és a franciák legfontosabb hároméves futamát. Frankie és a több sztárzsoké természetesen több mint 10 derbysikert jegyez, de…

Vegyünk most egy olyan statisztikát, hogy minden lovasnál kizárólag egy adott országban elért derbygyőzelmeit számoljuk. Vagy ahol élt, vagy ahol dolgozott. (A példa kedvéért Soumillon-nál nyilván nem a belgiumi díjai a mérvadóak.)

Nos, ha erre a listára pillantunk egészen büszkén húzhatjuk ki magunkat.

Íme a sorrend:

Kilencszeres (9) derbynyerők: VAS JÓZSEFLester Piggott (UK) – (a  múlt vasárnap születésnapos) Yves Saint-Martin (FRA). (Józsi bátyánk összességében tizenkétszeres derbynyerő, mint Dettori, az olasz azonban “mindkét hazájában” csak két-kétszeres győztes.)

Hatszoros (6) derbynyerő: ESCH GYŐZŐAndrasch Starke (GER), Morny Wing (IRE), Thomas Hales (AUS)

Ötszörös (5) derbynyerők: Eddie Arcaro (USA) – Yutaka Take (JAP) – Bill Hartack (USA)

Egészen elképesztő névsor ugye? Hát még akik lemaradtak róla Shoemakertől Peslier-en át egészen Mick Kinane-ig

A képen Vas József Try Star nyergében.  A fotót Aperianov Pannika bocsátotta rendelkezésünkre.