Derby Hongkongban

Az ausztrál szupernapot vasárnap Ázsiában is egy nagy dobás követi.

Amíg Európában és Amerikában csak most térnek vissza a telivérek a téli szünetről, addig keletre pörög a szezon. Az újabb ausztrál tűzijátékról tegnap már olvashattak, ezúttal pedig Hongkongot ajánljuk az Önök figyelmébe.

Az ötödik kontinenstől ugyan elmarad, de érdemes lehet vetni egy pillantást Sha Tin versenypályára is, ugyanis vasárnap magyar idő szerint reggel 9:40-kor elrajtol az idei Hong Kong Derby, egészen pontosan a 71. kiadás. Bár az ázsiai klasszikus története egészen 1885-ig nyúlik vissza, csak 1956 óta kerül megrendezésre évente, előtte többször kimaradtak akár évtizedek is.

Minden, amit a “Derby” szó jelképez, itt is megjelenik – ez Hongkong legmagasabb presztízsű évjáratversenye, ahol csak a legjobb győzhet. A táv ezúttal 2000 méter, akárcsak Kentucky-ban, valamivel rövidebb, mint Európában és Ausztráliában. Egy elég nagy eltérés azonban mégis van az összes többi névrokonhoz képest: itt a négyévesek mérik össze erejüket.

Ez ugyan felrúgja a hagyományokat, szakmai szemmel viszont még előnyösnek is mondható. Jó néhány Derby legnagyobb buktatója, hogy május-június környékén a hároméves lovak nagyja még csak bontogatja a szárnyait, folyamatos változásokon mennek keresztül, és mégis, alig tértek vissza a téli pihenőről, máris életük egyik legnagyobb megmérettetésén szólítják őket startgépbe.

Ezzel szemben itt egy csapat rutinos, akár két szezont végig versenyzett mezőny csap össze, amit az induló lovak formaszámai is jól mutatnak: a tizennégy ló mindegyike húsz ponton belül “helyezkedik el”, ebből az első hét mind 97 és 103 között.

A legjobb esélyt a szezont három sikerrel indító, ám azóta nyeretlen Sky Darci (a képen) képviseli. Három vereség azonban nem a világvége, különösen, hogy a mezőny (papíron) erősebbik feléből kizárólag Healthy Happy fut győzelem után, míg Excellent Proposal és Shadow Hero is szépítésre pályázik.

És hogy végül ki jár sikerrel? Vasárnap délelőtt meglátjuk.

Képek: HKJC Racing Twitter, Horse Betting