De ennyiszer?

A múlt hét nagy szenzációját szolgáltatta a cseh tréningből futó Subway Dancer, aki 66/1 hez kínált előzetes oddsal is harmadik helyen végzett Európa egyik legfontosabb, de mindenképpen egyik legerősebb futamában.

Azon olvasóink, akik fogadnak is, sokszor, talán a kelleténél többször is hibáztatnak egy-egy gyengébben futó lovat. Nos, kérem az imént említett családi büszkeség a lehető legjobb példa arra, hogy milyen csodálatos sport is a lóversenyzés, hogy egy élőlényt – mert sokan, sokszor hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a ló élőlény, szabad akarattal – mennyi minden befolyásolhat egy versenyben vagy még azelőtt.

Shamardal hatéves fia idén még versenyt sem tudott nyerni.

Májusban, Longchamban még 12 ezer eurós megmérettetésben is csak negyedik helyen ért célba és ősszel sem kápráztatta el a nagyérdeműt. Maisons-Laffitte-ban ugyan már Gr 3-ban szerzett hatodik helyet, sőt később Gr2-ben is ezt a pozíciót érte el, de a család mégis, ezen nem túl fényes eredménysor ellenére is bízott benne.

Tegyük a szívünkre a kezünket. Ez nem egy ahhoz hasonló történet, mintha a Videoton (bocs, MOL-Vidi) menedzsmentje azt mondaná: ki se utazzunk Londonba a Stamford Bridge-re játszani, mert ha itthon a Pakssal vagy a Mezőkövesddel sem bírunk el, akkor mit akarunk a Chelsea ellen?

De igen, ez egy nagyon hasonló story, de a csehek nem azt nézték, mit ért el büszkeségük 2018-ban, hanem bíztak benne, hogy végre versenyben is kijön az, amit ők a gyakorlópályán nap, mint nap látnak tőle.

Ki is jött. De ez a teljesítmény, hogyan értékelhető? Melyik a ló igazi arca?  Mi befolyásolta ezeket a változó formákat? Nyilván ezernyi tényező. A talaj állapota, a hőmérséklet, a páratartalom, a versenyre való utazás, a táv, a zsoké….és még folytathatnánk, de nincs értelme. A ló egy élőlény. Akinek ugyanúgy, mint nekünk vannak jobb és rosszabb napjai.

Subway Dancer ünnepelt sztár lett, pedig nem tett semmi rendkívülit. 27 versenyen indult és ezekből csak hármat nyert meg. Pontosan az ilyen mutatókra vagyunk hajlamosak legyinteni, pedig itt az élő példa, hogy nem szabad. A győzelem nem minden ebben a sportágban sem.

Hogyan is  összegezte Mravik Pál a versenyek lehetséges buktatóit 1935 szeptemberében?

Hányszor kellett izgulni, hogy a startnál ne maradjon, hogy jó pozíciója legyen, hogy föl ne lökjék, hogy el ne siesse, vagy ments’ isten el ne várja a versenyt, a célbíróról és az all’ rightről nem is szólva.”

Nem sikerülhet mindig győzni, egy klasszis lónak sem, és a harmadik helyezés is megsüvegelendő olykor.

Dqgtqq4UwAA96vh

Persze ha itt megállunk és elgondolkozunk, akkor azt a kérdést is joggal tehetjük fel:

Winx-nek immár 29x volt jó napja?

Soha nem volt gondja a talajjal, távval, utazással? Immár közel 70 Gr1-bajnok hajolt meg előtte és még mindig vannak kételkedők, akik vitatják, hogy ő lenne a legjobb versenyló a világon, pedig gondoljunk csak ismét Mravik mester szavaira.

Egyetlen győzelemhez mennyi apró részletnek kell a helyén lennie. És huszonkilenchez?

Sereg András, képek: Adrian Beaumont‏  twitter,