Day 5 – a koronázások napja

2018-ban utoljára töltötték meg kalapok és cilinderek az ascoti lelátókat. Véget ért a királyi meeting.

Az utolsó napra nem csak az az eldöntendő kérdés maradt, hogy melyik zsokét és trénert koronázzák meg, hanem pl. az, hogy hazai földön tudják-e tartani a Diamond Jubilee Stakes (Group 1) első díját az angolok a jelentős számú ír, francia, ausztrál, amerikai „betolakodókkal” szemben.
A hazaiak nagyon bíztak a July Cup nyerőHarry Angelben, ő azonban egy hisztivel „nagyívben tett rájuk”. A startgépben kis híján komoly balesetet okozott lovasának, Adam Kirbynek. A startszemélyzet kiválóan látta meg a potenciális vészhelyzetet és gyorsan elengedték a futamot, mielőtt komoly probléma adódott volna. Dark Angel fia azonban csak megkésve tudott a mezőny után indulni, ráadásul többször akadályozták is, így a hazaiak üdvöskéje, a 12 fős mezőny 11. helyén ért célba. Éppen az ausztrálok reménysége, Redkirk Warrior mögött.
A finisben tehát nem játszott szerepet a helyiek kedvence, de a dobogósok gondoskodtak a parádés végjátékról.
 
Diamond Jubilee Stakes befutója éppen olyan lett, amilyennek egy ekkora sprintversenynek lennie kell: káprázatosan izgalmas.

Merchant Navy (Fastnet Rock), City Light és Bound For Nowhere feledhetetlen küzdelme után még szomorúbbak lettek az angolok. A dobogóra ugyanis egy-egy ír, francia és amerikai tréningben álló telivér „ért oda”. Az orrhosszas győzelem után Aidan arról beszélt, hogy mennyire nehéz egy, a déli féltekéről visszatérő lovat felkészíteni. Sokáig nem dolgoztak vele csak pihentették, majd mikor a jelezte, hogy készen áll, munkába “dobták”. Ryan Moore javasolta, hogy írassák be ide, mert szerinte kiváló ló. Ma persze már a July Cup-ról álmodoznak.

A győzelem ráadásul Ryan Moore-t és Aidan O’Brient is a királyi sorozat bajnokává tette.

A napot Frankie Dettori „egy fa” előnnyel kezdte meg legfőbb riválisa előtt, de Ryan Crystal Ocean-nel (Sea The Stars) behúzta a Hardwicke Stakes-t (Gr2) is, míg az olasz ma nem tudott győzni, így Moore az elmúlt 9 évből nyolcban a vetélkedés legjobbja lett. A serleget egyébként a csodálatos Helen Mirren adta át neki, aki később az ITV stúdiójában a világ legjobb zsokéjának (és külön kedvencének) nevezte őt.

Mestere, az ír fenomén eggyel jár előtte. Ő kilencedik alkalommal lett a legjobb tréner.

 

Csak az érdekesség kedvéért: a képen látható Crystal Ocean is Sir Michael Stoute istállójában ropogtatja a zabot, így a mester már 79 Royal Ascot sikernél jár és ezt a futamot tizenegyedjére nyerte meg. Felfogható ez épp ésszel? Aligha.

A vezető apamén Frankel lett, aki a 30 futamba 9 nyerőt vagy helyezettet adott.

Ascot ezzel búcsúzik. Véget ért a királyi meeting. Reméljük jól szórakoztak, hiszen csodás lovakat és versenyeket láttunk az öt nap folyamán.

Képek: Racing Post twitter, bet365 twitter, Helen Mirrer archive twitter