Day 2 – azaz a 77. győzelem

Az európai uralkodó botlása, valaki számára káprázatos rekordot hozott.

Az egész Royal Ascot legnagyobb sztárfellépőjét csodálhatta a nagyérdemű a mai napon. Craksman azonban nem tudta követni a tegnap az egész világot elkápráztató “tesót” és meglepetésre (?) kikapott Prince Of Wales’s Stakes-ben. Hogy miért is tettünk kérdőjelet a meglepetés szó után? Mert nekünk az európai uralkodó, már a Coronation Cup-ban sem “tetszett” és szerkesztőségünkben egyértelműen az a vélemény uralkodott, hogy legközelebb ki fog kapni.

Azt persze nem gondoltuk volna, hogy éppen ott, ahol világhírűvé vált. Poet’s Word (Poet’s Voice) – the last word, azaz Poet’s Word-é az utolsó szó, ordította az ascoti kommentátor, amikor is James Doyle elvágtázott a tavalyi esztendő legjobb európai háromévese (és Frankie Dettori) mellett.

És hogy mit is jelent ez a siker a mesternek?

Sir Michael Stoute ezzel 76. ascoti győzelmét aratta, ami egy egészen káprázatos rekord.

Talán Craksman nem volt a legjobb ezen a  délutánon, de ne feledjék: nem csak őt, hanem a többieket is legyőzte. (A Gr1 bajnok Hawkbill-t pl. több, mint 10 hosszal – a szerk.) Nagyon konzisztens és bátor ló.” – mondta a nap hőse idomítottjáról.

 

És hogy mit mondott a csalódott Dettori? “Nem ugyanaz a ló, akit tavasszal lovagoltam. Nagyon letargikus. Ez nem az a Cracksman, akit én ismerek.”

A főszereplő így Stoute lett, de szólnunk kell arról, hogy Kew Gardens (Galileo) nem egyszerűen győzött a Queen’s Vase-ban, hanem itt totális O’Brien hármasbefutó született.

Aljazzi (Shamardal) pedig megadta az olasz Marco Botti számára első Royal Ascot győzelmét a a Group 2-es Duke Of Cambridge Stakes-ben.

Holnap fókuszban a hölgyek.

Már készen volt beszámolónk, amikor az Ausztráliából Angliába repülő James McDonald Expert Eye (Acclamation) nyergében megnyerte a 77.-et Stoute-nak, a Gr3-as Jersey Stakes-ben. Erre már nincsenek szavak.

Kép: Ascot Racecourse twitter, At The Races twitter