Curlin a ménesben

A Hill ’n’ Dale Farmon csak „Big Red-nek” szólítják, és ezzel nem is lőnek bakot…

Míg sokaknak felforrhat a vére, hogy Secretariat és Man O’ War után bárkit is „Big Red-ként” becéznek, azok biztosan nem látták Curlin-t élőben. Sajnálatunkra mi sem, de Michele MacDonald meghatóan szép beszámolót és elemzést írt a sokáig csúcstartó versenylóról, és egyre feljebb törő apaménről a Thoroughbred Racing Commentary hasábjain.

„Magabiztos lazasággal sétál, méretes vállai és fara folyékony tűzként csillannak fel a nyár végi lemenő nap karmazsin és arany fényében.” – jellemezte MacDonald Curlin-t.

Szeptember 9-én kezdődött a Keeneland September Yearling Sale, mely a világ legnagyobb forgalmú csikóvására, és egyben az egyik legfontosabb is. Az óceán túlpartján pedig egyértelműen ez az első számú. Curlin (csapata) jogosan várhatta az eseményt a „nagy dobás” izgalmával a gyomrukban, hiszen nem ritkán látni a sárga mén nevét a lista tetején akár összesített számokat nézünk, akár a legdrágábban eladott csikókat. Sok van belőlük és sokért is mennek el. De ne is szaladjunk ennyire előre.

Az, hogy mennyinél csattan a kalapács idén, az annak a vonzata, hogy főleg az utóbbi években milyen gyakran bukkannak fel jobbnál jobb Curlin-csikók, hogy az amerikai klasszikusok egyik legmeghatározóbb apaménje lett, és hogy kétéves kortól, és egészen mérföldtől már számítani lehet ivadékaira a legfelsőbb szinten. Curlin-t ma már úgy reklámozhatja a Hill ’n’ Dale Farm, mint a leggazdagabb telivérek apja átlag-össznyeremény alapján. A TRC Globális Ranglistáján szintén az első helyet foglalja el a homok-borítás kategóriájában.

Bár fedezőméni karrierje idusán nem volt túlságosan felkapott, az utóbbi öt évben királyi státuszt kapott. Pályafutása mélypontján mindössze 25 ezer dollárért állt a Lane’s End Farm-on 2014-ben, és csak 40 kancát fedezett – emellett idén már 175 ezer dollárba kerül egy fedeztetés. Mindehhez egy jó megérzés és döntés vezette a Hill ’n’ Dale igazgatójától, John Sikura-tól, ki még a legnagyobb apaméni sikerek előtt 20%-ot vásárolt a ménbe a Stonestreet Farm-tól 2015-ben, és hazavitte. Sikura azonban kihangsúlyozta: „A ló csinált minden munkát, az elismerés az övé.”

„Ez egy bőven eredmények előtti fogadás volt rá – három lépéssel az akkori értéke előtt jártunk. Mi reméltük, gondoltuk, és hittük, hogy a sikerek majd felérnek a befektetéshez, és túlnövik majd azt – szerencsére ez történt.” – emlékezett vissza Sikura. „A lehetőség megjelent előttünk, és mi vakon licitáltunk, ami ha végül nem fizetődött volna ki, egy nagyon mély gödör lett volna, hogy kilábaljunk belőle. Curlin nagyon meghálálta, és szerintünk még csak most jön a java. Most van csak apaméni karrierje szívében.”

Ha azt nézzük, az utóbbi pár szezonban milyen kancák látogattak el hozzá, és hogy idén milyen csikók kerültek be a Keeneland September Sale kínálatába, tényleg most találhatja csak meg szárnyait a tenyészménként, pedig eddig sem szűkölködhetett utódai sikereiben.

Első csikóiból máris kikerült a Belmont Stakes és Met Mile-bajnok Palace Malice; másodikból a Preakness-második Ride On Curlin; harmadikból a bajnok Stellar Wind, többszörös Gr1-győztes Curalina, vagy Keen Ice, ki egyedüliként tudta csak megverni American Pharoah-t háromévesen. Negyedik évjáratából elhozta a Preakness trófeát Exaggerator, a Cigar Mile-ét Connect; ötödikből pedig az Év Kétévese, Good Magic és a szintén Gr1-győztes Vino Rosso érkezett.

Csak hogy párat kiemeljünk, kiknek lett/lesz Curlin-apaságú féltestvére – javarészt a Stonestreet és a Hill ’n’ Dale Farm jóvoltából, kiegészítve a Coolmore-ral, Godolphin-nal, Shadwell-el és Juddmonte-tal – láthatjuk, hogy királyi család kezd kibontakozni. A teljesség igénye nélkül e tavasszal Justify, Judy The Beauty, Indian Blessing, Lady Aurelia, Accelerate, Shared Belief és Close Hatches anyja lett vemhes Curlin-től. De olyan, tenyészkarrierjüket nem oly rég elkezdő kancák is kerültek hozzá, mint Midnight Lucky, Hard Not To Like, Dreaming Of Julia, Cavorting és Rachel’s Valentina. 2018-ban Beholder és Tepin, idén Rags To Riches ellett az új „Big Red-től” csikót.

Ilyen kaliberű kancákkal nem is csoda, hogy Curlin hamar a listák élén találja magát: a keenelandi árverésen egy napig bombahír volt, hogy 4,1 millió dollárnál csattant a kalapács a képen látható fiáért, aki első csikója az új-zélandi sprintbajnoknak, az ausztrál tenyésztésű Bounding-nek. A boldog vásárló a Godolphin volt, mellyel 2010-es rekordot döntöttek. (Rá egy napra már egy American Pharoah kancacsikó egészen brutális, 8,2 millió dollárért került eladásra, mely átvette a vezetést.)

Egyébként a számokban is csak American Pharoah kelt versenyre vele: Curlin-nek 60 csikójából 41 került be a Book 1-be, míg a Hármas Korona bajnok 90 csikójából 42.

„A tény, hogy Curlin ilyen nagy számmal jelenik meg az első felvonásban, mutatja, mit gondolnak róla az emberek” – mondta Sikura.

Curlin az ékes példája annak a lónak, aki megcsinálta maga szerencséjét: a szkepticizmust ugyanolyan könnyen verte le, mint ellenfeleit a pályán, és az egykor 57 ezer dollárért vásárolt méncsikó nem csak Észak-Amerika valaha élt leggazdagabb telivéreként vonult le a színpadról, de apaménként is csúcsra tör.

Fotók: Racing Post, Hill ‘n’ Dale; Keeneland