Cumani búcsúzik

43 év után bezárja newmarketi tréningistállójának kapuit Luca Cumani.

Visszavonulásának híre elvágta az egyik utolsó szálat, mely még a régi időkbe vezetett vissza: a kis tulajdonos-tenyésztők azon korát, mikor még egyenlő felekként indultak a zöld gyepen. Évekkel azelőtt, hogy a Coolmore és a Godolphin nem sajátították volna ki az angol turfot.

Cumani nem nyert bajnoki címeket magának, ellenben méltó ellenfeleket adott newmarketi szomszédainak. 1976 óta a Bedford House Stables-beli istállója olyan lovakat küldött a pályára, mint a két Epsom Derby bajnok Kahyasi (1988) és High-Rise (1998). Hét brit klasszikus trófeája került a polcára, zömmel a 80-as és 90-es években. Legkiemelkedőbb lovainak egyike volt az a Barathea, ki 2000 Guineas-t, Queen Anne Stakes-t ésBreeders’ Cup Mile-t is nyert az olasz mester kezei alatt. A 2000-es években Cumani-t az elitbe visszalendítő Falbrav négy Group 1 győzelemig jutott, mielőtt szűkösen, de elhappolták előle a Breeders’ Cup Turf dicsőséget 2003-ban; majd fejezte be a csúcson karrierjét a Hong Kong Cupban.

De nem egyedül a négylábú atlétákat edzette: Cumani volt a mentora több felső kategóriás zsokénak és asszisztens trénernek is. Egyiküket bemutatni se kell: Frankie Dettori kezdte nála az angol pályafutását 14 évesen. A választás nem volt légből kapott: Luca Cumani első tréneri győzelmét az idősebb Dettori-nak, Frankie apjának, Gianfranco Dettori-nak is köszönheti – ráadásul Group-szinten.

Ő maga is a legjobbaktól tanult: Cumani Olaszországban született és nevelkedett lóversenytől fűtött családban, majd Angliába térve Sir Henry Cecil asszisztens trénereként volt ismert. Nem sokkal később már saját vállalkozásba kezdett, és 10 éven belül már 12 Group 1 győztest vezetett vissza öt különböző országban.

Visszavonulásának prózaiságát növeli, hogy anyaföldjének idei utolsó Group 1 versenyének trófeája hozzá került: God Given nevű idomítottjával győzött Premio Lydia Tesio Sisal Matchpoint-ban,a mi mára már Olaszország egyetlen Gr1-besorolású futama. Cumani így tréneri első és utolsó felső kategóriás győzelme is Olaszországban történt.

„Nem mondanám, hogy ez a vég – hisz nem halt meg senki. Csak irányt változtatunk.” – nyilatkozta Luca Cumani.

Most ugyanis a tréning melletti második számú szerelméhez fordul: a tenyésztéshez. A Fittocks Stud már 1994 óta talpon van, de Cumani most fogja mélyebben beleásni magát.

A versenylovak szeretetét pedig, ahogyan ő megörökölte, úgy adta tovább maga is fiának és lányának:

„Matt Ausztráliában van, és versenyzés terén az a lehetőségek világa. A futtatás növekszik és virágzik ott, így van értelme kinn lennie. Nem hiszem, hogy Francesca a közeljövőben feladná a munkáját (ITV Racing műsorvezető – szerk.) és nekiállna tréningezni, így eladjuk az istállót és Sara-val a tenyészetünkben fogunk lakni.”

A December Sales lesz az utolsó állomása tréneri pályájának. Kedves Olvasóink, egy korszak véget ért. Köszönünk mindent és további hasonlóan szép sikereket kívánunk, Luca Cumani!

Fotó: Sporting Life