Csodaszép búcsú

Az esős időjárás ellenére szinte egy gombostűt se lehetett leejteni a Nemzeti Lovarda 1933-ban épült fedett lelátóján.

15 órakor, ötven indulóval kezdődött a budapesti CSIO díjugrató szuperhétvége záró versenyszáma, a KAP Jumping Nagydíj. A harmincezer eurós összdíjazású fő versenyszám 160 centiméteres alappályáját tizenhatan, köztük két magyar lovas teljesítette hibátlanul. Az összevetésben rendre jöttek a gyors lovaglások, kockáztatások, majd jött a 2014-es nagydíj győztese, ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész.

Amit a következő, alig 43 másodpercben láthatott a világ, azt a lovassport soha nem fogja elfelejteni. A sárga kanca és piros zakóban a mi fiúnk mérnöki precizitással és űrhajó sebességgel, hiba nélkül ért célba, ami egy legendás győzelmet jelentett. Ez az első hely a magyar díjugrató sport egyik kiemelkedő eredménye…

….de különösen értékes a magyar lótenyésztés számára is, köszönet érte a nyíregyházi Timpex Ménesnek, aki ismét bebizonyította, hogy tud világszínvonalú lovat tenyészteni. Tavalyi második helyezését megismételve, a dán Sören Pedersen Tailormade Chaloubettel lett a második, megelőzve Szíria díjugratásának eddigi egyik legnagyobb sikerét elérve Amre Hamchot, aki a 15 éves, belga fajtájú Senoritát lovagolta. A hetedikként helyezett Horváth Balázs nagyszerűen lteljesített fedezőménjével, Zordonnal, hiszen a páros a CSIO-n teljesített 5 pályáján egyszer sem hibázott. A további magyar lovasok is igazán jól helyt álltak a 160 cm-es pályán: Füzer Gábor, ifj. Lázár Zoltán, Tóth László, Kiss Zsolt, James Wingrave és Krucsó Szabolcs.

A pénteki Nemzetek Díja győzelem után tehát, a vasárnapi nagydíjat is Magyarország nyerte.

Egy filmrendező sem tudta volna jobban megkomponálni a 2016-os budapesti CSIO-t. A Tattersall korszakos felújítása előtt egy Nemzetek Díja és egy nagydíj győzelemmel, magyar himnusszal zárja kapuit, emléket hagyva lovaknak, lovasoknak az utókor számára.

Kép és forrás: csiobudapest.hu/Hajdu Krisztina