Csodák csodájára – Breeders’ Cup 2017

Úgy borultak az eddigi rekordok, mint a 13 futamban a papírforma: véget ért Amerika világbajnoksága.

Erre mondják azt: klasszis teljesítmény. Fotó: Del Mar Thoroughbred Club

 

Del Mar kiöltözött nézőserege rekordmennyiségű, bő 25 millió dollárt fogadott az idei Breeders’ Cup-on, ami még a korlátolt jegyeladással (napi 37 500 fő) is több, mint 20%-kal haladta meg a tavalyi, Santa Anita-i 20 milliós pénzforgalmat. Nem láttak azonban sokat vissza az elköltött 25 millióból: a játékosok kedvencei ugyanis rendre alulmaradtak a nagy pillanatban, és engedték át tiltakozás nélkül a rivaldafényt a meglepetéslovaknak.

Mindkét versenynap csak egy-egy favorit adott a szerepéhez méltó előadást Del Mar színpadán: Mendelsshon a Juvenile Turf-ben és World Approval a Mile-ban – 21 versenybe telt, mire Mark Casse rálelt a szürke herélt szíve (lába) vágyára, és fű borította 1600 méterre került Northern Afleet fia.

„Beszéltem Charlotte Weber-rel (tulajdonos – szerk.) tavaly, és mondtam neki: szerintem nem fogja tudni megverni a világ legjobbjait egy és fél mérföldön, de talán sikerülhet neki egy mérföldön. Így minden, amit eddig tettünk, az felkészítés volt erre a napa.” – mondta Casse.

De favoritok közül már senki nem követte a példáját. Az európaiakkal teletűzdelt Filly & Mare Turf-ben is az a megszálló került élre, kit a legkevésbé gondoltunk volna: Wuheida. William Buick első Breeders’ Cup győzelmét aratta ilyen könnyedén:

„Ez csak azon múlott, hogy ne legyek túl izgatott és indítsam meg korán. Ő egy „nyomja meg a gombot” ló.”

Nos ehhez mondjuk az is kellett, hogy a szuperfavorit Lady Eli-ról még a patkót is letaposták a futam elején. Karrierje így első igazi vereségével ért véget.

 

Mickael Barzalona első Breeders’ Cup győzelmét aratta. Fotó: Racing Post

 

A favoritok temetőjében a franciák emelkedtek azonban a legmagasabbra: a Breeders’ Cup két legnagyobb futamában brillíroztak. A négymillió dolláros Turf-ben mindenki Highland Reel címvédését várta – de persze, hogy nem kaptuk meg. Helyette négy láb harisnya és egy nagy lámpás összetéveszthetetlen viselője folytatta a meglepetések sorozatát. Talismanic szinte névtelenül érkezett az Államokba, és senki nem értette mit keres itt a világ legjobbjai között: a francia zseni, Andre Fabre tudta egyedül – ő viszont nagyon! (A mestert pedig a Classic legsokkolóbb eredményéről is ismerhetjük.)

Mickael Barzalona francia lovon, Florent Geroux pedig amerikai lovon söpörte a milliókat: $6,000,000 dollárral és Év Lova címmel az asztalon mindent vagy semmit játszva küldte az élre Gun Runner-t a Classic-ban Geroux. A favorit címvédő Arrogate már a startnál elvesztette a versenyt, de ott volt még két Bob Baffert-ló, hogy társaságot nyújtsanak Geroux-nak és Gun Runner-nek karrierjük legnagyobb pillanatában. Collected-del és West Coast-tal a nyomában Candy Ride sárga fia őrült tempót diktált a starttól.

„A lovam könnyen ment ott (a túlsó egyenesben – szerk.), végig játszva a füleivel.” – nyilatkozta első Classic-győzelme után Geroux. „Ezzel jelezte, hogy teljesen nyugodt, míg nagyon gyorsan haladt. De ő egy ilyen gyors ló. Onnantól kezdve én csak azon voltam, hogy olyan boldogan tartsam, ahogy csak tudom.”

Gun Runner pedig boldogan lépett ki árnyékából: a háromévesen folyamatosan alulértékelt telviér most megkapta azt az elismerést, amit megérdemelt. Még ha a Classic-közvetítések és beszámolók fele Arrogate-ről is szól…

Az összes Breeders’ Cup futam eredménye, érdekessége és videója megtalálható a Facebook-oldalunkon, de csütörtökön újból ránézünk a Telivér Világbajnokság indulóira itt a Racing Portal-on is, hogy feltárjuk a többi átírt rekordot!