Csodacsapat – Prix de l’Arc de Triomphe

Nehéz megállapítani, ki vitte véghez a nagyobb bravúrt az idei Arc-ban: a ló, a zsoké vagy a tréner?

 Meglepetés? Korántsem. 

 

Hagyományosan csodás programmal várta a nagyérdeműt és a világ vezető telivérfuttatóit Chantilly: Group-versenyek sorozata, gasztronómia, alkohol és divat egyvelegébe botlott az ember, akárhová is fordult ő – vagy a kamera, ha az egész francia fesztivált otthona kényelméből csodálta. De lehetett akármilyen fényűző, lehetett akármilyen ígéretes a felhozatal: várakozás érződött a levegőben. Mert mindenki egy okkal ment ki, mindenki egy okkal váltotta át az adást – hogy lássa Enable-t futni az Arc-ban. Szűk húsz telivér kentrézett ki a ragyogó zöld gyepre, de még az is fél szemmel a kancát nézte, kinek lova futott ellene.

Évek óta nem láthattunk a Prix de l’Arc de Triomphe-ben ilyen kimagasló favoritot starthoz állni: Enable mellett mindenki szélső esélynek tűnt a bukiknál. Nem is csoda: a mindössze 10 hónapja versenyző kanca harmadik startjára már spekuláltunk, miféle versenyló válhat a pej kancából, de akkor még álmodni sem mertünk ilyen kerek szezonra tőle: három Oaks, és King George után Chantilly-ban állt starthoz az ötödik Gr1-serlegéért.

„Elképesztő gyorsulást mutatott, mellyel megölte a mezőnyt. Bámulatos tehetsége van.” – nyilatkozott John Gosden, kivel három év alatt másodszorra volt kegyes a francia nagydíj. „Frankie (Dettori) nagyszerű pozícióban tartotta. Elég jó egy öreg zsokéhoz képest!”

„Ő bámulatos, egy igazi bestia! Imádom. John egy zseni.” – áradozott Dettori. „Mondtam is John-nak múlt héten, hogy a kanca a valaha volt legjobb kondiban van. Hogy 100%-osan tudta tartani ezt a lovat egész éven át, az fantasztikus teljesítmény.”

Ha Enable beszélni tudna, valószínűleg ő is a másik kettőre mutogatna, mi is okozta a sikerüket.

Cloth Of Stars túl későn jött rá, hogy Ulysses nem az egyedüli ellenfele a célegyenesben.

„Eljátszottam a gondolattal, hogy elviszem a versenyt” – mesélte Frankie, ki végül Idaho élre rohanása után inkább a vezetőkre tapasztotta a kancáját, hol kívül, hol belül – mindig szabad utat hagyva maga előtt.

„Abban a pillanatban a munkám véget ért. Ott voltam, ahol lenni akartam. Szabad tér volt a balomon, mikor futottunk körbe a kanyaron. Majdnem letapostuk Order Of St George-ot is. York-ban túl korán indultam, így elszámoltam 10-ig, és megeresztettem a 400 méteres oszlopnál. (Ez tisztán látszódik a visszajátszáson, érdemes figyelni rá! – szerk.) Három-négy hosszal elszaladt. Amint elérte azt a sebességet, tudtam, hogy itt a vég. Olyan sima és könnyed volt. Egy Arc-ban elvárod, hogy történjen valami, ez túl könnyű volt.

Gosden is dicsérte lovaglását „öreg barátjának”, kivel második Arc-trófeájukat emelhették közösen a magasba: „Nagyon elégedett vagyok, hogy egy feltörekvő fiatal zsoké tudta használni a fejét. Különc és briliáns volt Golden Horn-on két éve, itt meg a tapasztalatát és magabiztosságát használta fel.”

Frankie Dettori pedig ezzel a „túl könnyű” Arc győzelemmel Freddy Head, Yves Saint-Martin, Pat Eddery és Olvier Peslier aranykoraira hozott alkonyt: öt győzelemmel ő a Prix de l’Arc de Triomphe 1920-as fennállása óta a legsikeresebb zsoké!

Muszáj Enable, Frankie és John bravúrja mellett megemlíteni a büszke elsőéves papa, Nathaniel nevét is: ha már a pályán nem, legalább ivadékai magasan verik egykori vetélytársa, Frankel teljesítményét. És mindezt csikóinak első évjáratából! No de a lány az apja eredményeit is túlszárnyalta – és hol van még a vége:

Minden ok amellett áll, hogy edzésben tartsuk négyéves korában, különösképpen, hogy akkor megnyílik az új Longchamp is. Az izgalmas lenne – megnyerni az Arc-ot két pályán is!” – nyilatkozott Gosden.

A franciák pedig még jobban várhatják a Longchamp-i hazatérést: Chantilly ugyanis rossz ómennek tűnik a vendéglátók kárára. Míg tavaly egyetlen egy Gr1-es trófeát tudtak otthon tartani, addig idén mind az országhatáron kívülre került.

Képek: twitter