Csillaghullás

…avagy Párizsi Anzix.

Tegnap olvashatták összefoglalónkat a brit szuperhétvégéről, de Párizsban is jelentős dolgok történtek, hiszen az Arc hétvége felkészítő versenyeit futották.

A Prix Vermeille-ben indult az egész európai szezon legfényesebb csillaga, Snowfall, aki – az Írországban maradó Ryan Moore helyett – ismételten Frankie Dettori irányításával vágott neki a 2400 méteres távnak.

Isten mentsen, hogy bírálnánk sportágunk nagykövetét, de amikor élőben néztük a futamot, többször is felkiáltottunk: miért nem indítja?

Aidan O’Brien szuperkancája 5/2 -es favorit volt a Prix de l’Arc de Triomphe vasárnapi felkészülője előtt a Musidora, Oaks, Irish Oaks és Yorkshire Oaks győzelmeinek köszönhetően, de amikor Fankie Dettori a finisben „megkérdezte”, a kanca nem tudta a kért tempót „hozni”.

A brit sajtót sokként érte a veretlen sztár első kisiklása, pedig a trófea Angliába került, hiszen kizárólag a tehetséges Roger Varian idomítottja, igaz Snowfalltól már kétszer is vereséget szenvedő Teona (11/1) a Sea The Stars ivadék előtt.

Dettori szavait a képen olvashatják:

Elégedett vagyok. Minden gördülékenyen ment. Olivier (Peslier  – a szerk.) nagyszerű munkát végzett. Megmutatta mire képes…. Mindig is hittünk benne és csalódottak voltunk a szezon első felében.” – mondta Varian.

A siker ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a legyőzőt láthatjuk az Arc-ban. A Prix de ‘l Opera és a Prix de Royallieu egyaránt opció még számára.

Futhat az Arc-ban, de nem mindenáron ez a cél. Nagyon nem szeretné, ha puha lenne a talaj aznap. Egyelőre kiélvezzük a  sikert és megnézzük, hogy viselkedik az elkövetkezendő két hétben. Fantasztikus győzelem, nagyon boldogok vagyunk. Ma csak ünneplünk.” – örömködött Roger Varian.

Mivel ezen a  napon, hagyományosan három versenyt futnak 2400 méterre érdemes ezek időeredményét összevetni, annak ellenére, hogy a szakíróknak mindig azt tanítják a lefutási idő nem számít ebben a  sportágban.

“A Vermeille-t” Teona 2:31.99-ben nyerte. A kizárólag hároméveseket váró Prix Nielt (Gr2) 2:34.63-ban Bubble Gift (Nathaniel), míg az idősebbeket startgépbe szólító Prix Foyt (Gr2) Deep Bond 2:31.82-ben. Bubble Gift produkálta a leggyorsabb utolsó négyszázat is (22:22).

A japán telivér, nevével ellentétben nem Deep Impact, hanem Kizuna ivadék. Idén tehát Ő a nagykövet, akivel a japánok ismételten megpróbálják a felkelő nap országába csempészni, Európa (számukra) legfontosabb trófeáját. Őt tettük a nyitóképre.

A két Gr3-as futamot egyaránt Soumillon nyerte. A Prix de l’Abbaye de Longchamp felkészítőjét, a Prix Petit Couvert-et Berneuil (Lope De Vega), míg a Prix de la Forêt próbáját, az 1400 méteres Prix du Pint Sagamiyra (Sea The Moon) nyeregében.

Aidan O’Brien, aki a szezon nagyobb részében uralta a francia Gr1-es versenyeket, ezen a hétvégén nem tudott főszereplővé előrelépni, bár Snowfall, La Joconde és Broome révén azért szerzett három Group helyezést.

Ez röviden a párizsi vasárnap krónikája. Alig várjuk az Arc meetinget! Ne feledjük: október 3-án a 100. Arc jön!

Kép: Racing Tv Twitter, Racing Post Twitter