Csak a nézők hiányoztak

Hiába a parádés mezőnyök és a sztárok a nyeregben, az idei Arc-meeting nyitánya meglehetősen szürkére sikeredett.

Hogy miért? Mert a hangulat egy átlag longchampit idézett, nem pedig egy ünnepit, emelkedettet. Hiába az egy Gr1-es és öt Gr2-es futam a kínálatban, a nézőket nem igazán hozta lázba mindez. Márpedig akármilyen színvonalas versenyeket is láthattunk a gyepen, ha a nézők hiányoznak, az egészet megette a fene. Természetesen még véletlenül sem állítjuk, hogy alig pár ezren lézengtek volna a nyitányon, de főként az újonnan átadott “Grandstand”-et volt rossz érzés ilyen foghíjasan látni, főleg azok után, hogy reggel élőben követtük a flemingtoni és Randwick-i meetingeket.

Akik ki sem látogattak és a televíziókban sem követték az eseményeket, nem láthatták Alignement sikerét a Prix Dollar-ban,  hogy a két Godolphin – de nem istállótárs – telivér, Brundtland és Lillian Russell hogyan döntötte el az első helyet a Prix Chaudenay-ban, hogy William Buick-ot miként segítette duplához Master Brewer, hogy Andrea Atzeni, miként nyerte meg a Prix Daniel Wildenstein-t (Ostilio-val – ők a nyitóképen) és a Prix de Royallieu-t (Princess Yaiza-val) is

Lemaradtak arról is, hogy a 4000 méteres, Gr1-es Prix du Cadran-ban igazi hősök vetélkedtek. Az ugyanis amit Call The Wind (Frankel) – Holdthasigreen – Morgan Le Faye hármasa bemutatott a finisben 3700 méterrel a lábaikban, az igazi hőstett volt. Nem titok, szeretjük ezt leírni: a lóverseny igazi reklámja volt a Cadran idei kiadása.  Call The Wind Frankel ötödik Gr1-ben győző utódja.

A versenynap végére szerencsére többen érkeztek, de ennek ellenére talán érdemes elgondolkodni a France Galop illetékeseinél, hogy a vasárnapi 6 db Gr1-es futamból legalább kettőt szombatra kéne tenni, hogy a szombati nap is minden külsőségében méltó legyen a Prix de l’Arc de Triomphe hagyományaihoz.

A nap főszereplője ehhez mérten nem a meglehetősen rosszul festő longchampi vagy az eső áztatta ascoti gyepről került ki, hanem Newmarketből.

A képen látható Laurens ugyanis szinte másolja Minding sikereit. Karl Burke idomítottja a Gr1-es Kingdom Of Bahrain Sun Chariot Stakes-t is behúzta, márpedig ez azt jelenti, hogy Siyouni hároméves lánya már

ötödik Group 1-es sikerét könyvelhette el, ráadásul ezt három országban érte el.

Ma természetesen tódulni fognak a nézők Longchampba, hiszen következik az Prix de l’Arc de Triomphe 97. kiadása és a keretprogram kiváló futamai. Franciaországban nem változott érdemben a fogadások képe.  Továbbra is Enable a szinte parit érő csúcsfavorit,  annak ellenére hogy mindösszesen egyszer láttuk a pályán. Mögé leginkább a horror áron, 120 ezer euróért utónevezett Haggas idomítást, Sea of Class-t várják. Andre Fabre 8. Arc sikere már hétszeres pénz hozna a fogadóknak, azaz ennyit érne Waldgeist győzelme.  Start 16:05-kor. Ki ne hagyják Európa legnagyobb versenyét!

Képek: Jour de Galop twitter, Racing Post