Ámulj világ – Conghua

Megépült Hongkong különálló tréningtelepe az egész világ csodálatára.

Régebbi olvasóinknak nem kell bemutatnunk a távol-keleti lóversenyzés jelentőségét. Japán és Hongkong olyan uralkodóik a nemzetközi lóversenyzésnek, mint az „országuk”területét többszörösen is magába foglaló Franciaország, Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok. Szűkítsük is még egy kicsit a kört Hongkongra: a Kínai Népköztársasághoz tartozó, különleges városállam a világ egyik vezető gazdasági szereplője és (szerencsére) fanatikusa a lóversenyzésnek. Az 1884-ben alapult Hong Kong Jockey Club (HKJC) tartja kézben az „állam” lósportját, kik két versenypályán (Sha Tin és Happy Valley) rendeznek futamokat.

Hongkong köztudottan a Föld egyik legsűrűbben lakott területe, így minden darab földért meg kell küzdeni. Négy évtizede, a hongkongi lóversenyközpont, Sha Tin pályájának építésekor talán még nem is sejtették, milyen magasságokba fog feljutni a lóversenyzés: a ma már nemzetközi elitbe tartozó, évi 88 versenynapnak köztük egy jogosan Turf Világbajnokságnak is becézett meetingnek otthont adó Sha Tin-t pedig kinőtték a négylábúak. A minőségbeli fejlődés természetesen mennyiségbeli növekedést is jelentett, és a HKJC már 20 éve kereste a megfelelő helyet ahová áttelepíthetik a Sha Tin-i lovakat, hogy megkezdődhessen a versenypálya felújítása. A tökéletes helyszínt meg is találták, a lovak jó részét már átvitték, és a fellélegző Sha Tin egy 1,5 milliárd dolláros kozmetikázást kap éppen.

Na és mi ez az új hely?

Három óra autóútra, a Shenzhen-Hongkong határon és a Guangzhou Baiyun Nemzetközi Repülőtéren túl találhatjuk a modern versenylovak paradicsomát. A kínai Guangdong tartományban fekvő Conghua Tréningközpont a HKJC legköltségesebb vállalkozása volt Sha Tin építése óta, de úgy néz ki, megérte a befektetést: itt ugyanis minden adott, ami a versenylovak minőségi tréningjéhez szükséges, még annál is több, és már azokat is meggyőzte, akik eddig ellenezték.

A 3,7 milliárd dollárból épült Conghua-ban gyakorlatilag megtalálható a Sha Tin-i pálya – a lelátó nélkül – összesen 4 tréningpálya egy 1100 méteres emelkedővel; 20 legelő; egy teljesen felszerelt lókórház röntgen egységgel, kivizsgálókkal és műtőkkel; valamint egy rehabilitációs részleg sósvizű medencékkel. És mindezt távolt a hongkongi zajtól, egy 75%-ban zöld környezetben.

Mindennel rendelkezik, amit jelenleg pénzen meglehet venni, és nem férne el Hongkong közepén.

 

„Az elején volt egy kis vonakodás a trénerek és tulajdonosok részéről, hogy Conghua-ban tréningezzék a lovakat, főként a távolságból akadóan, valamint az ismeretlentől való félelem miatt.” – nyilatkozta Bill Nader, a HKJC gazdasági és üzemeltetési igazgatója. „De az első eredmények olyan kedvezőek voltak, hogy a fontosabb részvényeseink már nem csak elfogadják Conghua-t, mint egy világszínvonalú tréningközpontot, hanem már fel is karolják az ügyet.”

További pozitívum – és kulcs a tovább fejődésre – hogy a Sha Tin-ben engedélyezett 60 lovas limit 70 telivérre lett kibővítve trénerenként. Természetesen a Sha Tin-i idomárokat telepítenék át első körben: már kilenc helyi idomárnak vannak lovai az új telepen, de Nader szerint már külsősök is kopogtatnak Conghua ajtaján.

A jövőben pedig akár versenyeknek is otthont adhat a tréningközpont – fogadási lehetőség nélkül, az ugyanis tiltott Kínában.

Ide kattintva, a Thoroughbred Daily News cikkében látható egy videó is a tréningközpontról, meg a hivatalos honlapon is alul.

Fotók: CTC HKJC