Cloth of Stars – izgalmas új belépő

“Egy embert vagy az őt körülvevő társaságról, vagy az ellenségei személyiségéről lehet jól megítélni.”

“Ugyanez mondható el a versenylovakról is” – írja a BloodHorse. Így az egyre csak fejlődő Cloth of Stars felállítása Normandiában 2019-ben valódi izgalmakat tartogat. Sea The Stars fia mindenben megállta a helyét, amit a toptenyésztők megkövetelnek egy lótól: szuperklasszis apa, Gr-győzelem kétévesen, csúcskategóriás siker négyévesen a Prix Ganay-ban, és egy fantasztikus anyai ág.

De a lóversenyrajongók széles közönsége mégis a két hősies teljesítménye miatt fog rá emlékezni Enable mögött a Prix de l’Arc de Triomphe-ban 2017-ben és 2018-ban. Az első szereplés során Chantilly-ben elért 126-os minősítés alapján pedig papíron a második legjobb mén Almanzor után, aki Franciaországban ménesbe vonult.

Az ember, aki legjobban örülhet Cloth of Stars fejlődő pályafutásának, az Julian Ince, az elbűvölő Haras du Logis tulajdonosa és vezető ereje, ahol a lovak létszámban egyértelműen fölülmúlják az embereket. Ince túlságosan is tisztában van vele, hogy egy Cloth of Stars-féle telivért alapjáraton Nagy-Britanniában vagy Írországban állítottak volna föl, utána esetleg visszakerült volna Franciaországba.

“Megborzongunk az izgalomtól, ha arra gondolunk, hogy egy ilyen szintű lovunk lehet” – mondta Ince. “Az Arc-hőstettei a második legjobb ménesbe vonuló ménné teszik Franciaországban az elmúlt negyven évben. Ő volt a legjobb hazai induló a két legutóbbi Arc-ban, ami már önmagában egy csodálatra méltó tett.”

“A Niarchos család jó kancáitól származik (anyai ágon), és Sea The Stars legjobb fia, tehát igen, ő egy nagyon érdekes ló. Oda vagyunk az örömtől, hogy Sheikh Mohammed ide küldte őt Logis-ba, és megmutatta folyamatos támogatását a francia tenyésztés iránt.”

Enable mögött az Arc de Triomphe-on

A közönség fejében Cloth of Stars valószínűleg a legjobb idősebb ló helyét foglalja el, de Andre Fabre már kétévesként sem félt nehezebb feladatok elé állítani, amikor megnyerte a Prix des Chenes-t (Gr3), majd helyezett lett a Criterium de Saint-Cloud-ban (Gr1). “Mindenki a hosszú karrierjére gondol először, és ez rendben is van, de amit igazán meg kell jegyezni vele kapcsolatban, az az, hogy már kétévesen is csúcsló volt” – vallja Ince.

Emlékeztetőül Cloth of Stars családjáról, apai nagyapai dédanyja, Northern Trick helyezve lett az 1984-es Arc de Triopmhe-ban, de említhetnénk többek között Shiva-t, az Epsom Oaks-győztes Light Shift-et, vagy a 2017-es Arc-ban közvetlenül mögötte befutó Ulysses-t is.

“Cloth of Stars a valaha volt legjobb ló, aki Logis-ban kezdi a karrierjét apaménként, ebben biztos vagyok” – tette hozzá Ince, aki korábban már Authorized-ot és Manduro-t is vendégül látta istállójában.

Az nyilatkozatok forrása a BloodHorse cikke.

Képek: Racing Post, Sporting Life