Chrome-kálvária 2.rész

Folytatjuk a múlt héten megkezdett szubjektív történetünket.

Először a Classic-ban. Fotó: Wall Street Journal

Első rész olvasható itt

Belmont Stakes-i és az azt követő veresége a Pennsylvania Derby-ben (Gr2) még jobban felkorbácsolta ellenzékének a kedvét, és a nyugdíjazását szorgalmazták a lónak. Csapata is erősen elgondolkozott rajta, de adtak egy utolsó esélyt California Chrome-nak: az ötmillió dolláros Breeders’ Cup Classic-ot. Ha azt megnyeri, tréningben maradhat.

Bob Baffert, ki a Preakness-ben három lovat is indított ellene eredménytelenül, azt nyilatkozta, hogy befejezte a mén üldözését, de akkori csillaga, Bayern végül nem csak a fentebb említett Pennsylvania Derby-ben végzett jóval Chrome előtt az első helyen, de a csúnya akadályozásokkal teli BC Classic-ban is fél hosszal ért előbb célba, elorozva a győzelmet (Toast Of New York és) Chorme elől. Amerika legdrágább futamában tehát a dobogó legalsó fokáig küzdötte magát a kaliforniai, majd utána kapott még egy „előre megnyert versenyt” a Hollywood Derby-ben füvön. Sportértéke aligha volt, de újabb Gr1-es trófea került a tarsolyba és a rajongók boldogok voltak.

2014 legnagyobb versenyei tehát más-más telivérekhez kerültek, és ekkor robbant az első nagy bomba: ki lesz az Év Lova? Ez ugyanis szavazáson alapul, nem kötött rendszeren. És ahogyan ezt eddig olvasni lehetett, én mindig Chrome mellett álltam – megfelelő tisztelettel a sport mellett. Kedvelem a lovat és szurkolok neki, mely csak remélem, hogy nem befolyásolja józan gondolkodásomat a témában. A kiválasztott szakmabeliek az Eclipse-gálán pedig döntöttek, és California Chrome nyerte el a címet, mely mind szerkesztőségünkben, mind a nemzetközi kollégák körében megosztó hatást keltett.

Sokan bírálták, hogy ez a neves amerikai díj évek óta nem a teljesítményről, hanem a népszerűségről szól, mely csak részben igaz. A Breeders’ Cup Classic szerepe változott meg: az Év Lova tradicionálisan a BC Classic győztese, hisz Amerika legnagyobb versenyei mind a 2000 méter körüli távon vannak rendezve homokon. A cél, a szezon csúcsa pedig a BC Classic – aki megnyeri, szinte biztos Év Lova lesz. Ez pedig az elmúlt évtizedekben pazarul be is vált, egészen 2007-ig: Curlin volt ugyanis az utolsó Classic győztes, aki abban az évben elnyerte a neves díjat. Ezt a divatot követi California Chrome is, miszerint nem kell megnyerni az USA legnagyobb versenyét ahhoz, hogy őt kiáltsák ki az év legjobbjának.

2014-ben több jelölt is volt, ki ideális Év Lova lett volna, de mind meg-megbotlott valahol. Így véleményem szerint nem lehettek ellenfelei egy Kentucky Derby-Preakness Stakes győztes lónak, aki közeli harmadik a Classic-ban. Sokan sérelmezték, hogy szinte csak a korosztályában mérkőzött meg, de ahogyan azt 2014 folyamán láthattuk, a háromévesek domináltak, így ez nálam nem volt rossz pont.

 

Shared Belief mögött a San Antonio-ban

2014-ben tehát akár jogosan, akár nem, de Év Lova lett. Ez elég jelzés volt a tulajdonosoknak, hogy tréningben tartsák a lovat – nagy örömünkre. 2015-ben pedig újabb nagyszabású cél lebegett a tulajok előtt: a világ leggazdagabb versenye, a Dubai Világkupa. Előtte még felkészítés céljából otthon várt rá egy annál is nagyobb kihívás: Shared Belief. A BC Classic-ban szerencsétlenül járt telivért mindvégig Chrome legnagyobb ellenfelének tartották, s két hosszal ért be riválisa előtt a San Antonio-ban, majd egészen korai haláláig uralta Kaliforniát.

California Chrome átszelve a fél világot, a Dubai Világkupában már újra mellékszereplő vált egy másik telivér tündérmeséjében, mikor a veterán Prince Bishop hagyta hátra Kalifornia büszkeségét a 10 millió dolláros futam célegyenesében. Az ekkor négyéves telivér pedig egy hosszas kálvária elé nézett ezután, mikor Perry Martin mindenki ellen szólva Angliába utaztatta a lovat, hogy a Royal Ascot-on álljon starthoz. Előre megjósolhatatlan kimenetelű futam elé nézett, mely nagy kérdésre sosem kaptunk választ: a verseny előtti nap sérülés miatt kivették a mezőnyből, mely lehetséges, hogy egy nagy pofontól mentette meg. Tulajdonosváltás és egész éves lábadozásának kálváriája októberig húzódott, mikor Sherman végre visszakapta a lovat a tréningistállójába.

Harmadik rész olvasható itt.