Christophe Soumillon, a történelemíró – 3. rész

2007-ben Dylan Thomas-szal megnyerte a Prix Ganay-t, Darjinaval két Group 1-et, illetve a kétéves kancák legnagyobb versenyét Zarkavával.

 

Ebben az évben jelent meg önéletrajzi könyve, „Insoumis : Un rêve de gosse, un destin d’exception” – azaz „egy gyermek álma, a sors kivételezettje” címmel.

A 2008-as év diadalmenet számára, hiszen Zarkavával négy Group 1-es összecsapásban győztek, közöttük a legnagyobb francia (és európai) díjban, az Arc de Triomphe-ban. Őt nevezi a legjobb lónak, akit valaha lovagolt. Később úgy nyilatkozott róla, hogy Zarkava-n ülni olyan érzés volt, mintha ő motorkerékpárral száguldott volna el a többi telivér mellett.

 

2009 áprilisában a magyar közönség is testközelből csodálhatta az akkor már egyértelműen világsztár Christophe-ot. A soha nem feledhető április 19-én ugyanis mintegy 25 ezer ember volt szemtanúja a helyszínen, míg százezrek a televíziók képernyői előtt, hogy Soumi és Overdose hogyan varázsol lóversenyünnepet a Kincsem Parkba.

Augusztusban viszont már arról számoltunk be, hogy kenyértörésre került sor Aga Khan és Soumillon között, így a 2010-es esztendőt már Jean-Claude Rouget istállójában kezdte meg a belga. Mármint az európai síkszezont, hiszen januártól a Dubai Carnivalon ő volt az egyik legeredményesebb lovas. Hamar feledtette tehát a nem túl sikeres 2009-es évét. Európában azonban döcögött a szekere – a legmagasabb szinten – csak augusztus 15-én győzött először Group 1-ben, igaz, akkor az európai csodakancát, a francia lóversenyzés nagykövetét, Goldikova-t verte Makfi nyergében.

Később Angliában és Kanadában is sikerrel szerepelt – sőt, június 19-én egy érdekes kirándulást tett, ugyanis Auteuil-ben az ugró szakágban is nyert királykategóriás futamot. A francia szezon végeztével megint keletre költözött. A télen Japánban, Hongkongban és Dubaiban lovagolt, 2011-től viszont a Wildenstein istálló első zsokéja lett (csak zárójelben: ezen időszak alatt is ő a bajnok Franciaországban), de rövid kitérője után, 2014-ben ismét őfelsége Aga Khan zöld/piros dresszét öltötte magára. Ez a kapcsolat azóta is gyümölcsözik.

Vonczem Gabriella/Sereg András, második kép: Paris Parfait

Jövő vasárnap folytatjuk.