Christophe Soumillon, a történelemíró – 1. rész

Amikor 2016 szilveszterén  Pierre-Charles Boudot egy naptári évben elért 300 győzelmével a rekordok könyvébe „vonult”, azt gondoltuk: soha, senki a közelébe nem fog jutni ennek a számnak. Alaposan tévedtünk.

Nem más, mint a „balga belga”, az immár kilencszeres francia zsokébajnok, Overdose korábbi lovasa, Christophe Soumillon foglalta vissza a trónt egy egészen káprázatos idény után méghozzá 306 győztes lovaglással.

Mivel a Racing Portalon ugyan már közöltünk exkluzív interjút a világsztárral, de pályafutását még nem ismertettük, így leporolunk egy Vonczem Gabriellával általunk kb. hat évvel ezelőtt elkövetett írást, és ezt aktualizálva tárjuk most Önök elé. Ma és három egymást követő vasárnapon mutatjuk be Önöknek sokak kedvencét.

Soumillon Schaerbeek-ben, Belgiumban született 1981. június 4-én. (Érdekesség, hogy annyi híres ember született ebben a kisvárosban, hogy az angol nyelvű Wikipédia oldalon nem is szerepel főszereplőnk neve, csak a francia verzióban.) Édesapja maga is zsoké volt, így a kis Christophe hamar megismerkedett a lóval és a versenyzéssel. Kezdetben – több más zsokéhoz hasonlóan – póniversenyeken indult, és ezekből három év alatt mintegy százat sikerrel is abszolvált.

Alig 15 évesen, 1996-ban a chantillyi zsokéiskolába ment és Cedric Boutin tréner irányítása alatt dolgozott. Először 1997 őszén versenyzett és élete tizedik futamában máris elsőként ért célba. Egy évvel később 11 győzelemmel „behúzta” a lovastanulók championátusát. Ekkoriban figyelt fel rá André Fabre is, aki Olivier Peslier mellé második zsokénak hívta hatalmas és sikeres istállójába. (Soumi 2009-ben azt mondta nekünk, hogy mai napig Olivier a legjobb barátja – sa.) A francia és az Epsom Derby-ben is 2000-ben lovagolt először (az amerikai tenyésztésű Broche-sal) és ekkor került be első alkalommal a tíz legjobb francia lovas közé.

Egy évvel később, azaz a 20. születésnapját megelőző napon – az idei esztendőben Dióspusztán fedező – Anabaa Blue-val megnyerte a Prix du Jockey Clubot és nem mellékesen a Poule d’Essai des Poulains-t Vahorimix-szel.

Közben André Fabre-val elváltak útjaik, de szerencséjére épp ekkor kereste meg a világ egyik legnagyobb futtatója, őfelsége Aga Khan, akivel 2002-től folyamatosan együtt dolgoztak. Első külföldi sikerét is ebben az évben aratta a Dubai Duty Free-ben, az Arab Emirátusokban Terre a Terre-rel.

Vasárnap folytatjuk, holnap pedig a francia championokat mutatjuk be!

Nyitókép: Frank Sorge

Vonczem Gabriella – Sereg András