Célegyenesben a szezon

Elérkezett az évzáró tűzijáték, a Turf Világbajnokság.

Ez a kifejezés persze nem teljesen helytálló, hiszen csak Európában zárult le az év, a világ többi részén továbbra is zajlik a versenyzés. A nemzetközi szezon vége azonban klasszikusan a Sha Tinben, minden  év december közepén megrendezett Hong Kong International Races-hez kötődik, aminek meg is van az oka.

Legfőképpen, hogy ugyan továbbra is rajtolnak el futamok, akár a legfelső szinten is, a nemzetközileg érdekes összecsapások sora itt ér véget, különösen, hogy ezután a négylábúak is megkapják megérdemelt téli pihenőjüket – legalábbis azok, akik tavasz óta folyamatosan versenyeznek, biztosan.

És mi is lenne jobb évzáró, mint négy kiemelt futam a különböző távokon, nemzetközi klasszisokkal teletűzdelt mezőnyökkel? A főleg homokon szereplő amerikai telivéreket persze ki kell húznunk a listáról, a helyiek, a japánok, az ausztrálok és a kis létszámú, de annál színvonalasabb európai küldöttség azonban így is elég érdekességet biztosít a nézőközönséget.

A négy nevezetes versenyt valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, a teljesség kedvéért inkább csak felsorolnánk őket a főbb információkkal:

7:00 Hong Kong Vase (Gr1; 2400 méter; 20 millió HK$)
7:40 Hong Kong Sprint (Gr1; 1200 méter; 22 millió HK$)
8:50 Hong Kong Mile (Gr1; 1600 méter; 25 HK$)
9:30 Hong Kong Cup (Gr1; 2000 méter; 28 millió HK$)

Most, hogy a legfontosabb tudnivalókat tisztáztuk, vessünk rá egy pillantást, mit tartogat a hangzatos, ám távolról sem kiérdemeletlen becenevű Turf Világbajnokság 2020-as felvonása!

A helyi szupersztár, az ötszörös Gr1-bajnok Exultant az elmúlt két évhez hasonlóan a főfutam helyett ismét a Vase-ban lép pályára, természetesen favoritként, pedig idei első győzelme egyelőre várat magára – az orra alá kétszer is borsot törő Furore most nincs az ellenfelek között. A rajongók örömére a Derby-győztes szintén tiszteletét teszi a találkozón, pusztán két és fél órával később, a Cup-on láthatjuk.

A Sprint-ről fölösleges szót ejteni; idén is a már megszokott kiélezett befutóra számíthatunk, ezúttal Hot King Prawn képviseli a legjobb esélyt, míg a Mile-ban a korábbi sorozatnyerő Beauty Generation (a képen) próbálja megtörni közelmúltban nem túl jó szériáját, bár a top formában lévő Golden Sixty ellen biztosan nem lesz könnyű dolga.

Az öreg kontinenst ezúttal is a Ballydoyle képviseli legnagyobb létszámban, Aidan O’Brien három lóval (Mogul – Vase, Order of Australia – Mile) érkezik Hongkongba, Magicallel (Cup) az élen,  de Jerome Reynier is ad két spiránst a csapatba, köztük a szintén Cup-esélyes Skalletit.

Christophe Soumillont viszont nem láthatják rajongói. A Breeders’ Cup előtt pozitív Covid tesztet produkáló világsztár ugyan ide 1 db negatívval érkezett, de a hongkongi egészségügyi minisztérium további vizsgálatra szólította fel, így uszkve kizárta a vasárnapi versenyekből. Elképesztő Chris negatív szériája, hiszen ne feledjük: két nyerőjét “kényszerült átadni” Kentuckyban, most pedig Ryan Moore üli helyette a címvédő Admire Mars-ot a Mile-ban, míg a Vase-ben Vincent Ho, Ho Ho Khan-t, a Sprintben Alexis Badel Computer Patch-ot, míg a Cupban Zac Purton lovagolja helyette Normcore-t.

Érdemes tehát holnap reggel korán kelni. Azt viszont, hogy végül kit koronáznak “világbajnokká”, csak élesben láthatjuk meg – jó pár figyelemre méltó ló sorakozik fel a címért.

Képek: Racing Post, Racing And Sports, Racenet