Célegyenesre fordulva

Ma éjszaka négy Breeders’ Cup felkészítő rajtol el Belmont Parkban.

A lelkes lóversenyrajongók tökéletesen tisztában vannak vele, hogy egy adott kontinens csúcsmeetingje előtt egy hónappal majdnem akkora a pörgés, mint a későbbi főattrakción. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a főpróba és a “nagy bemutató” között ez az egy hónap épp ideális, hogy az aspiránsoknak még a kellő pihenő után is legyen elég idejük felkészülni a következő feladatra.

Ráadásul mivel egy hónap alatt nem sokat változik egy ló formája, ilyenkorra már szinte teljesen kialakult az élmezőny, ami egyrészt ideális minősülést biztosító futamok kiírására, másrészt közel hasonló színvonalú mezőnyöket láthatunk megmérkőzni.

A területi adottságok miatt Amerika ugyan kivételt képez utóbbi alól, az összes többi szempontból azonban a Tenyésztők Kupájával, vagy ahogy “az amcsik” szerényen elnevezték, a Telivér Világbajnoksággal sincs ez másképp. Elérkeztünk a “Win and You’re In” (“Nyerj és bent vagy”, minősülés a Breeders’ Cup meghatározott futamaira) sorozat utolsó állomásához, így ma délután (legalábbis ott) ismét kiemelt versenynapot rendeznek Belmont Parkban nem kevesebb, mint négy Gr1-es futammal.

Ezt az alkalmat sajnos messze nem magasztalhatjuk úgy föl, mint a múlt heti Preakness Stakest, ami ígéretében és végkimenetelében is kellemes csalódás volt a megszokotthoz képest. A négy Grade 1 futamban összesen találunk huszonöt indulót, és azzal sem fogunk senkit meglepni, hogy nem éppen a kontinens krémjét, így nem is nyújtanánk hosszúra a mezőnyök bemutatását.

Kétéveseknél amúgy sem érdemes esélyeket elemezgetni, hiszen ilyen rutintalan lovaknál akármi és annak az ellenkezője is megtörténhet. A Champagne Stakes (19:58; kétévesek; 1600 méter) hagyományosan a csikók egyik legfontosabb összecsapása, ahová a favorit Jackie’s Warrior már friss Gr1-nyerőként érkezik, őket pedig a “lányok” követik Frizette Stakes-ben (20:30; kétéves kancák; 1600 méter).

Magyar idő szerint 22:14-kor érkeznek a “turferek” a Flower Bowl Stakes-re (2000 méter; hároméves és idősebb kancák; belső gyeppálya), ahol a borítás királya, Chad Brown ezúttal három aspiránst tudhat magáénak a hétből.

A királykategóriás találkozók sorát 22:48-kor zárja a Jockey Club Gold Cup (2000 méter; hároméves és idősebb lovak; 250 ezer dollár), a futam, amely egyszer egy egészen kiváló főpróbája az Államok legszínvonalasabb összecsapásának, a Breeders’ Cup Classic-nek, egyszer pedig teljes érdektelenségbe fullad.

Sajnos ezúttal inkább utóbbi tűnik valószínűleg, ám hiba lenne előre leírni egy ilyen szintű versenyt. A legjobb esélyt a Woodward Stakes dobogósai, Tacitus és Prioritize képviselik, azonban az idén bemutatkozó hároméves, a folyamatosan javuló, friss Jim Dandy-győztes Mystic Guide-ra (a képen) is mindenképp érdemes lesz figyelni.

Képek: America’s Best Racing, Horse Racing Dudes, TwinSpires