Caulfield Cup

Az őszi (ott tavaszi) ausztrál szezonnak négy kiemelkedő bástyája van. A sort a Caulfiled Cup nyitja, majd jön a Cox Plate, aztán a Victoria Derby és végül a százmilliók által várt és figyelemmel kísért Melbourne Cup.

A négyből hármat megnyert – elképesztő

A nagyüzem kezdetét veszi, mert szombaton futják a Caulfield kupát, ami máris melengetheti az európai lóversenyrajongók szívét, hiszen a mostanság sok problémával küszködő Aidan O’Brien adja a futam favoritját, (a képen látható) Anthony Van Dyck-ot, aki a lóversenytörténelem első Epsom Derby-nyerője lesz a Caulfiled-i startgépben. Máris üröm lehet az örömben, hogy sajnos a legszélső, 21-es startboxot sorsolták számára. 2400 méteren ez talán még nem tragédia, bár semmiképpen nem optimális.

A kedvezőtlen sorsolás miatt biztosan nem fog kikapni, illetve ha mégis vereséget szenvedne, ez nem jelenthet mentséget számára.”– mondta Írországból a mester.

A ló topsúllyal is kiemelkedő favoritnak látszik és még az sem ront az esélyein, hogy az a Hugh Bowman fogja ülni, aki gyakorlatilag mostanság többet van eltiltva, mint sem.

Úgy tűnik, mindenki nagyon elégedett vele és azzal, hogy milyen formában van. Hugh Bowman fogja lovagolni. ”- erősítette meg O’Brien.

Hogy ki lehet veszélyes a derbynyerőre? Chis Waller szuperkancája, Verry Elleegant, aki némely fogadóirodánál még jobban is áll az európai reménységnél. Hát még súlyban. 3 és fél kilóval visz kevesebet. Tiszteletet parancsoló eredménysoráról pár napja szóltunk. Az ötmillió dolláros verseny erőviszonyait jól mutatja, hogy a Melbourne Cup címvédője, Vow And Declare 31x-es oddsal, azaz gyakorlatilag totális outsiderként indul. Start: 8:15-kor.

A mester óriási napot zárhat, hiszen az ascoti Bajnokok Napjára is ő nevezte a legnagyobb csillagot, Magical-t, de erről majd holnap olvashatnak.

Továbbra sem rajongunk az olyasfajta futamokért, mint az Everest, ahol a futtató pénztárcája dönti el, hogy a lova ott lehessen a startgépben. Ráadásul a 15 millió dolláros pénzdíj miatt az 1200 méteres sprinterösszecsapás hatalmas médiafigyelmet kap, sokkal-sokkal nagyobbat, mint a patinás, 1879-ben életrehívott Caulfield Cup. Persze a nézők is imádják. A 2017-es lefutásra többen látogattak ki Royal Randwickra, mint néhány Winx előadásra. Több, mint 33 ezren zsúfolódtak a lelátókon.

Az idei csapatból a korábbi formák alapján Nature Strip a fogadók kedvence.  Ő is Chris Waller idomítottja. Start: 7:15-kor. Az igazi szenzáció azonban…

Sok sikert, Rachel! Csodálatos reggel vár ránk szombaton, sőt azt mondhatjuk, hogy az ascoti események miatt délután is.

Kép: Racing Post Twitter