Brit finálé

Ma délután rendezik Ascotban a britek az év utolsó nagy meetingjét, a Bajnokok Napját.

A Champions Day, avagy Bajnokok Napja nem pusztán egy, hanem két okból viseli ezt a megtisztelő nevet. Először is itt koronázzák meg a szezonban legeredményesebb szakmabelieket (trénerek, lovasok és társaik), legalábbis a számok alapján – az Eclipse Awardson majd szakértő zsűri dönt az év alakjairól.

Másodszor pedig azért, mert az Arc-hétvégénél ugyan kisebb kaliberű, de a szigetországokban hasonló jelentőséggel bír, mint a szárazföldön a franciák nemzetközi találkozója – mondhatni annak tömörített, brit változata. A kétévesek ezúttal kimaradnak a programból, a hároméves és idősebb korosztályt azonban öt kiemelt verseny várja. Ezek közül négyet Gr1-szinten rendeznek, de a “csak” Gr2-es nyitófutamot is bátran említhetjük a nagyok között.

Hogy is tehetnénk másképp, mikor a magyar idő szerint 14:25-kor rajtoló Long Distance Cup a Champions Day egyik oszlopa?! A maratoni 3200 méteren zsinórban ötödször próbál szerencsét a hosszútáv királya, Stradivarius, akinek az eddigi négy szereplésből azonban mégis csak egyszer sikerült elhozni a fődíjat. Ennek fő oka, hogy a hétévesnek nem igazán fekszik az őszi mély talaj, így Gosdenék bizonyára összekulcsolják majd ujjaikat a napsütésért.

Stradivarius és Trueshan

Az extra hosszú távra ráadásul népes mezőny is jutott: tizenegyen nehezítik majd meg a sárga dolgát, sőt még csak nem is ő számít favoritnak, hanem a címvédő, friss Prix du Cadran-győztes Trueshan. Párizsban “Stradinak” már fejet kellett hajtania a francia herélt előtt, most hazai pályán vehet revansot.

A maratont a British Champions Sprint Stakes követi kereken 15 órakor. Az 1200 méteres futamban Art Power képviseli a legjobb esélyt, de remélhetőleg itt sem kell majd a szomszédba menni egy kis izgalomért, ugyanis e sorok írása közben nem kevesebb, mint húsz induló neve szerepel a startlistán.

15:35-kor következnek a kancák a British Champions Fillies & Mares Stakes-ben, ahol a klasszikus távon viszontláthattuk volna a már hírességnek számító idomárok lovait, az utolsó napokban azonban teljesen átalakult a mezőny. Gosdenék Free Wind-je és La Petite Coco kiesésével Aidan O’Brien várhatja szép reményekkel a futamot, hiszen a három kiemelt Kancadíj (Epsom, Irish és Yorkshire Oaks) trófeáját elhódító Snowfall képviseli a legjobb esélyt.

A Queen Elizabeth II Stakes-ben 16:10-kor aztán rendesen belecsapunk a lecsóba. A komoly hagyományokra visszatekintő mérföldes futamban olyan korábban bizonyított nagyágyúkkal találkozhatunk, mint The Revenant, Benbatl vagy Lord Glitters, a legrövidebb szorzója azonban itt is egy Gosden-protezsáltnak, egészen pontosan Palace Pier-nek van.

Végezetül pedig 16:50-kor a főfutam: Champion Stakes 2000 méteren. A Párizsban dobogóról leszoruló favorit, Adayar most kijavíthatja a kisebb botlást, amivel jelentősen megnövelné esélyeit az Év Lova címért. Ellenfelei között a háromszoros Gr1-győztes Mishriff, a címvédő Addeybb és még sokan mások.

Rajongóknak szinte kötelező, de ha ráérnek, mindenkinek bátran ajánljuk; vessenek egy pillantást az angliai eseményekre!

Képek: British Champions Series, Racing Post