Breeders’ Cup

A Melbourne Cup után Amerikában is jön az év eseménye.

Ha van olyan verseny vagy rendezvény az Egyesült Államokban, amit tényleg senkinek nem kell bemutatni, az először is a Kentucky Derby, másodszor viszont a Tenyésztők Kupája. Azért utóbbi sem szégyenkezhet az ezüstön, elvégre 107 év lemaradást kell behoznia – és nem is haladhatna jobb úton.

A Breeders’ Cup hétvégéje a lóverseny történetének egyik legfiatalabb eseménye, hiszen először csak 1984-ben hívták életre. Mikor 2015-ben American Pharoah begyűjtötte a Classic trófeáját, nem azért lett ő a történelem első Grand Slam-nyerő lova, mert a Hármas Korona után pont a Tenyésztők Kupája lenne a legnehezebb feladat (bár semmiképp sem könnyű), hanem mert elődje, Affirmed még nem is tudott volna miben indulni a “sorozatért”.

És mégis, a Breeders’ Cup ezalatt a közel negyven év alatt az Államok legfontosabb meetingjévé nőtte ki magát – igen, tradíció szempontjából távolról sem, de szakmailag bátran emelhetjük a Kentucky Derby fölé, már csak azért is, mert itt 13 Gr1-es futam áll szemben az ottani egyel.

A “Telivér Világbajnokság” elnevezés, amivel a rendezők saját magukat tisztelték meg, azért túlzás, hiszen semelyik másik kontinensen nincs releváns versenykultúra homokos borításon. Az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a helyi lovaknak ez a legfontosabb erőpróbája, a néhány turf futamban ráadásul egészen patinás európai küldöttség is tiszteletét teszi.

Itt nincs kérdés, hogy a régiók legjobbjai ténylegesen beletartoznak-e az ország élvonalába. Nem lehet a korábbi évjáratokhoz hasonlítani, idén mennyire “nehezek” a klasszikusok. Ide kizárólag a legjobbak jutnak el és egyedül a nagybetűs Legjobb érhet haza.

A holnapi nap az utánpótlásé: öt Breeders’ Cup futam várja a legjobb kétéveseket, ebből négy Grade1 besorolással. Magyar idő szerint 22:50-től egymást követik az összecsapások, fél kettőkor pedig a Juvenile Turf zárja a sort – a főfutam, a BC Juvenile közvetlenül előtte.

Szombaton pedig jön a tűzijáték: kilenc Gr1 a legkülönfélébb távokon és borításon, néha nemenként szelektálva, hogy tényleg mindenki megtalálja a neki legjobban fekvő körülményeket és legjobb formáját hozhassa. Mindennek zárásaként 1:40-kor pedig érkezik a nagy finálé, a Breeders’ Cup Classic.

A 2000 méteres verseny mezőnyében dominálnak a háromévesek, élen a négyszeres Gr1-győztes Essential Quality-vel (középső kép), de a Pennsylvania Derby-nyerő Hot Rod Charlie vagy az Év Kancája címre pályázó Medina Spirit sem véletlenül keveredett ide. Az idősebbek becsületé Knicks Go védheti meg legjobb eséllyel.

Európaiként azonban mégis csak a Turf-ot várjuk legjobban. 2400 méter gyep, akárcsak a Derby-k vagy a Prix de l’Arc de Triomphe, a szezon zárás utáni fináléja (az egy hónap múlva esedékes Hong Kong Vase-zal kiegészítve). Az ARC-bajnok Torquator Tasso kiesésével az ottani ezüstérmes, Tarnawa lépett elő favorittá, de mellette három Ballydoyle és két Godolphin-ló is a mezőnyben – a borítás Amerikai királyáról, Chad Brownról pedig még nem is beszéltünk, aki a háromszoros Gr1-nyerő Domestic Spendinget “küldi ringbe”.

Már nem is mondjuk; nem érdemes kihagyni.

Képek: Del Mar Thoroughbred Club, Godolphin

One thought on “Breeders’ Cup

Comments are closed.