Breeders’ Cup visszatekintő

Amerika minden évben mámorban fürdeti a világ lóverseny-rajongóit, és ez idén sem volt másképp: a versenysorozat maga azonban legkegyesebb olyanokkal szemben volt, kikre a legkevésbé számíthattunk volna… Így születtek meg idei rekordjaink.

Irad Ortiz Bar Of Gold hátán. Fotó: NY Daily News

 

Akárhányszor a Breeders’Cup-ról van szó, elsők között hangzik el az a mondtat, miszerint itt lépnek pályára a világ lekiválóbb lovai. A megszületett eredmények tekintetében pedig Olvasóinkban is jogosan felmerülhet az a kérdés: tényleg ők lennének a legjobbak legjobbjai?

Vitathatatlanul ott voltak Del Mar-ban a legjobb lovak – nem a legjobb formájukban. Még a több mint tíz éves Breeders’ Cup-i karrierje alatt, a legnépesebb és legtehetségesebb delegáltakkal érkező Aidan O’Brien is csak egyszer ünnepelhetett győzelmet – ami mellett négy alkalommal helyeztek a lovai.

Így kerülhettek olyan lovak a győztesek körébe, mint az egészen addig nyeretlen Good Magic a Juvenile-ban – ami természetesen történelmi tett, hiszen nyeretlenként sosem aratott sikert még senki a Juvenile futamában (de megmernénk kockáztatni, hogy semelyik másikban sem.)

Így történhetett meg az is, hogy 66-szoros szorzóval kiküldött kanca arassa le a babérokat a Filly & Mare Sprint-ben. A már ötéves Bar Of Gold ugyanis hároméves korában adhatott utoljára okot arra, hogy „jogos” legyen a Breeders’ Cup-beli indulásra, nemhogy itt és most a győzelemre. „A ló képes volt egyszer ilyen szinten versenyezni, így megkíséreltük most is.” – nyilatkozta tulajdonosa, Chester Broman kancája hattyúdala után.

A sok-sok meglepetésló megannyi első Breeders’ Cup szobrocskát jelentett idomárjaiknak is – egynek azonban különösképpen meglódult a szekér: Peter Miller-nek. Lehet, hogy a hazai terep kedvezett neki, vagy a csillagok állása, de két patinás sprintfutamban is bombát robbantott. Először a Turf Sprint befutója láttán rengett tőle Del Mar épületegyüttese, mikor teli torokból szurkolta célba lovát (később realizálva, hogy istállótársát futotta le), így Stormy Liberal vezetésével egyből kettős győzelemmel ünnepelhette első sikerét a Világbajnokságon. Két órával se később már újra Miller kiabálta túl a nézősereget a Sprint-ben lova, Roy H győzelme láttán.

Miller mellett még Chad Brown is kétszer segíthette lova nyakába a virágos takarót (a Juvenile és a Juvenile Fillies’ Turf alkalmával.)

 

Peter Miller felejthetetlen Breeders’ Cup-ja. Fotó: The San Diego Union-Tribune

 

A lovasok terén John Velazquez-nek volt oka a legtöbb örömre: a pénteki Distaff után a szombati Mile-t is behúzta, mellyel a Breeders’ Cup örökranglistáján kilépett Garrett Gomez mellől, és 15 trófeájával Jerry Bailey mellé állhat a dobogó második fokára. Sok van azonban még neki az első helyre, hol Mike Smithtanyázik – a Juvenile Fillies óta már 26 győzelemmel.

Lovak közül pedig van, aki rögtön egy lista élére ugrott: Highland Reel bár nem tudta megvédeni címét a Turf-ben, becsületbeli harmadik helye Európa valaha futott leggazdagabb telivérévé vált a maga £6,441,254 összkeresetével.

A kancák Turf-jében Lady Eli ahogy korábban is írtuk, megsérült: így aukciójáról is kihúzták a nevét, ahol a tavalyi Distaff-második Songbird 9,5 millió dollárért, a két évvel ezelőtt Mile bajnok Tepin pedig 8 millió dollárért kelt el. A Turf Sprint-ben leszerepelt Lady Aurelia azonban menedzsmentje szerint „teljes mértékben” versenyezni fog jövőre!

12 hónap múlva pedig a sprintszenzációt talán újra láthatjuk a lila lobogók alatt. Körülfogva ország-világ legkiválóbb telivéreivel. Akkor nagyobb szerencséjük lesz?