Breeders’ Cup – második felvonás

Megcsinálták a lehetetlent.

Történelem íródott mind a 14 futamban a hétvége során, de egyesekben hihetetlenebbek, mint másokban. John Sadler 44. Breeders’ Cup indulóját csak egy európai rakéta állította meg a Mile-ban, hogy megadja trénerének régóta „kijáró” BC szobrocskáját, de végül újfent elmaradt az édes első. Egészen a nap végéig: a hatmillió dolláros Breeders’ Cup Classic-ban olyan gyorsan rohant az élre Accelerate, mint ahogyan Roaring Lion dobta be a törölközőt – Looking At Lucky ötéves fia ezzel John Sadler tréner 45. Telivér Világbajnokságbeli indulójaként szakasztotta le a túlérett gyümölcsöt. Az aranyszezont élő Accelerate ráadásul pedáns mezőny előtt bizonyított, hiszen lehagyta a két legerősebb európai aspiránst (Thunder Snow-t és Mendelssohn-t), majd nem hagyta magát utolérni honfitársai által sem. Joel Rosario előző nap duplázott, így öröme csak pár emberrel vetekedhetett a Breeders’ Cup végére.

Mint mondjuk a két futamot behúzó Frankie Dettori-val. Vagy az első Gr1-győztes lovával egyben első Breeders’ Cup sikerét arató Brad Cox trénerrel. Netán a tavalyi bravúrt megismétlő Peter Miller idomárral, ki mindkét sprintfutamban megvédette indulóival címüket. Estig lehetne sorolni a mesébe illő történéseket, de minden emlékünket elhomályosítja az a tény, hogy két kanca ellopta a show-t az idei Breeders’ Cup-on. Az egyik bebiztosította, míg másik épp elnyerte koronáját.

 

 

Nyolc Prix de l’Arc de Triomphe bajnok érkezett a 35 év alatt az Államokba és nyolcan tértek haza üres kézzel. Enable tovább írta maga krónikáját: Nathaniel egykor első black-type nyertes ivadéka rögtön klasszikust nyert, diadalmaskodott a chantillyi Arc-ban, megvédte címét a párizsi Arc-ban, majd most hazaviszi a Breeders’ Cup Turf trófeáját is – elsőként az Arc-győztes lovak listájából.

A körítés sem sikerülhetett volna hatásosabbra: Ryan Moore és Magical voltak méltó ellenfeleik kisebb súllyal és hasonlóan nagy szívvel. A két európai kanca szűk tíz hosszal maguk mögött hagyták a Turf míves mezőnyét. Lovasaik célvonal utáni kézfogása pedig igazán megkoronázta a pillanatot.

„Megcsinálta! Meghódította Amerikát!” – kiáltotta Frankie Dettori a négyéves kanca hátán, kinek ez volt az idei harmadik futása.

Frankie Dettori természetesen a felhők felett járhatott: két futammal előtte szerezte meg a Mile-ban az első európai (tréning) győzelmet a szombati napon annak az Expert Eye-nak (Acclamation) a nyergében, aki ezzel első Gr1-győzelmét aratta. Sir Michael Stoute-al karöltve “fosztották meg” Sadler mestert az első BC sikerétől – és tették édesebbé a tényleges elsőt.

Első sikerét aratta a lila lobogók alatt az a Brad Cox is, kit idén repített az élvonalba Monomony Girl. A Tapizar apaságú idomítottjával aratta karrierje első Gr1-es sikerét még áprilisban – májusban már a helyszínen rendezett Kentucky Oaks-ban, később országszerte taroltak. Öt Gr1-győzelemmel a lábában érkezett a Distaffba, ahol végül felkerült a fejére a korona. Kétség kívül ő Amerika legjobb kancája jelenleg.

„Úgy futott, ahogyan edzett. Mint egy szörnyeteg. Ő különleges, nem mindennapi, szinte hihetetlen.” – lelkendezett Brad Cox. Ennél gyorsabb feltörekvést nem mostanában láttunk…

A többi futam képes beszámolóját mind megtalálhatják a Facebook oldalunkon #RACINGPORTALBC18 hashtag alatt.

Kedves Olvasóink! Véget ért Amerika ünnepe. Derekasan helytálltak az európai invázió ellen, hiszen a 14 futamból mindössze háromnak a trófeája fogja átrepülni az óceánt. Azok viszont édes győzelmek voltak…

Fotó: At The Races Twitter