Breeders’ Cup – első felvonás

Nem volt kőbe vésve se a papírforma, se az európai dominancia…

…ugyanis egyik sem jött mindig össze. Már a nyitó Juvenile Turf Sprintben Bulletin (City Zip) otthon tartotta a trófeát. Todd Pletcher és Javier Castellano a győztes csapat tagjai, kik történelmi győzelmet vittek véghez: Bulletin lett az első telivér a Breeders’ Cup-on, ki egyetlen egy futammal a lábában érkezett a Világbajnokságra és győzött. Mögötte Wesely Ward és Aidan O’Brien indulói érkeztek a dobogóra.

Még nagyobbat fordult a papírforma a Juvenile Fillies-ben: a favorit Bellafina nem jutott szóhoz, mikor Jaywalk (Cross Traffic) begyújtotta rakétáit a hetedik BC trófeáját arató Joel Rosario alatt, de  két futammal később összejött a nyolcadik is a zsokénak. A napzáró Juvenile-ben azt a Game Winner-t (Candy Ride) hajtotta elsőként a célba, aki ezzel megőrizte tökéletes mérlegét az igencsak nehéz lefutás ellenére is.

Rajta kívül csak a szintén veretlen Newspaperofrecord (Lope De Vega) tudott felélni a favoritcímhez, de túl is ugrotta az akadályát: hét hosszas győzelmet aratott a Juvenile Fillies Turf-ben. Chad Brown tréner ötödszörre készített csak ebben a futamban nyertes kancacsikót, és elmondása szerint ez az ír tenyésztésű kanca, kiért egészen az angliai Tattersalls árverésig mentek, egyike a valaha idomított legjobbjainak.

 

 

„Tökéletes utat kaptam. Mikor kértem, egyszerűen berobbant hazafelé. Ez volt a legkönnyebb Breeders’ Cup futam, amit valaha nyertem.” – lelkendezett Irad Ortiz Jr.

A nap legnagyobb sztorija nekünk azonban a Juvenile Turf-ben bontakozott ki: az első Coolmore-Godolphin Graded győzelem született meg a Breeders’ Cup idei kiadásában, mikor a Galileo apaságú Line Of Duty (képen) aratott fergeteges stílusban diadalt a Juvenile Turf-ben. Az első európai győzelem azonban nem ment könnyen a lefutást követően sem: Irad Ortiz óvást jelzett William Buick ellen, de végül a királykékeknél maradt a trófea és Line Of Duty nyakába került a virágtakaró.

„A legjobb ló nyerte a versenyt, de az igazság kedvéért nem a legegyenesebb utam vezetett a célig.” – vallotta a sportszerű William Buick, ki pályafutása során másodszorra szórhatta a magasba a sárga-lila virágokat lóhátról.

Holnap folytatjuk a nagybetűs Breeders’ Cup második felvonásával!

Fotó: At The Races Twitter