Breeders’ Cup 2018 – szombat

Jön a 30 millió dolláros hétvége fináléja.

A Breeders’ Cup második napja igazából mindvégig egyetlen egy kérdést halogat: ki lesz az USA királya? A bámulatos keretprogram kicsúcsosodása minden évben a zárófutam, a 6 millió dolláros Breeders’ Cup Classic – mely akkor is a legtöbb figyelmet kapja, ha épp semleges a felhozatala. Persze a mi szívünket gyakrabban dobogtatja meg a Turf vagy a Mile játéka, hiszen ott hazafias európaikként szurkolhatunk a földrészünk lovainak. Most azonban valós reményeink egészen a nap végéig tarthatnak, hiszen ott lesz a 2000 méteres homokfutam startjánál az a Roaring Lion (képen), ki sorra nyerte az európai Gr1-eket – szám szerint négyet – és mindvégig idősebb ellenfeleket maga mögé utasítva. Hogy ő lesz-e a harmadik európai, ki az óceán túlpartjára cseni a Classic trófeáját? Hogy ő lesz-e John Gosden mester második Classic bajnok lova? Ez a hatmillió dolláros kérdés csak egy kiadós, lóversenyzéstől és pezsgőtől túlcsordult nap után lesz megválaszolva.

Előtte még szólni fog a trombitaszó a sprinterektől a turf legkitartóbb kancáikig. A Turf Sprint-ben és Sprint-ben ráadásul a tavaly első BC trófeáit bezsebelő Peter Miller idomítottjai, Stormy Liberal és Roy H is visszatérnek megvédeni címeiket, mely tavalyi bravúrjuk és Miller őszinte öröme az egész versenynapot bearanyozta. A Filly & Mare Turf-ban csak az istálló tudna címet védeni, hiszen a királykékek a tavalyi királynőt visszavonultatva idén a már kétszeres Gr1-győztes Wild Illusion-t vitték a tengerentúlra.

A Mile brutálisan erős európai csapata mellett is nyerő esélyt képvisel az a négyéves Oscar Performance, ki kétévesen Juvenile Turf-ot nyert, tavaly pedig eredménytelenül szerepelt a Turf-ben.  A Mile lesz Lightning Spear karrierjének utolsó futása is egyben – David Simcock idomítottja nélkül nem rendeztek elit mérföldes futamot Angliában az elmúlt három évben, és ez lesz első startja a kontinens határain kívül. Az idei Turf és a Distaff is a titánok harca lesz:

A Turf-ben még enyhe rosszindulattal is érne a címvédés Talismanic-nek, ha nem épp Európa királynője, a kétszeres Prix de l’Arc de Triomphe bajnok Enable lenne mellette a startgépben. John Gosden tehát nem egy, hanem két nagyágyúval érkezett az Államokba, és elmondása szerint kancája 85%-os szinten volt a párizsi címvédéskor, míg most teljes pompájában készült a Churchill Downs-ban. Tovább erősíti az európai kihívók hadát az O’Brien tréning, Magical, ki nem csak kancaelőnyt, hanem hároméves súlyelőnyt is kap a címvédővel szemben.

A “kancák Classic-jában” a hároméves évjárat sztárjaitól az idősebb hősnőkig is mindenkit megtalálunk, így ember legyen a talpán, ki megjósolja ezen futamok kimenetelét. De hát erre való a Breeders’ Cup. Meglátni a megjósolhatatlant.

A nevezettek teljes listáját az Equibase honlapján lehet átböngészni.

Kihagyhatatlan kilenc futammal vár minden kedven galopprajongót a Churchill Downs-ba költözött Breeders’ Cup. Kiélezett futamokra számíthatunk nem csak a pályán, hanem a két kontinens legjava között. A Classic-ban évek óta nem érezhető nyílt játszmára van kilátás az európai aspiránsokkal, mint Mendelssohn és Thunder Snow (nyitóképen) még úgy is, hogy ott lesz a sorozatnyerő Accelerate.

Kérdés, hogy Önök ott lesznek?

Képek: @BreedersCup Twitter