Bajnokok napja

Ezúttal Hongkongban.

A Kentucky Derby előtt egy héttel az északi félteke másik feléről kapunk egy csúcsmeetinget. Sha Tin ismételten megnyitja kapuit, ahol ezúttal a két éve életre hívott Champions Day keretei között mérik össze erejüket a hongkongi és japán aspiránsok.

A vasárnapi versenynapon összesen tíz futam rajtol el, ebből azonban értelemszerűen a három Group 1-es emelkedik ki. Mivel e sorok írása közben a menetrend még nem tisztázott, ezúttal távok szerint haladjunk sorjában.

Hongkongban, a villámlábú telivérek városában nem zajlik le szupernap sprint nélkül, amit természetesen ezúttal is megkapunk. A The Chairman’s Sprint Prize-ban a megszokott 1200 méteren vetélkednek az indulók. Lesz izgalom a helyieknek, a legjobb esélyt ugyanis épp a tizenhárom fős egyetlen külföldi nevezettje, a japán Danon Smash képviseli.

A Turf Világbajnokságon már sikeresen ellopta a trófeát a hazaiak elől – kiváló alkalom a visszavágóra, különösen, hogy az ottani csapatból tízen most is beállnak majd az indítóba, köztük az összes helyezett, sorrendben Jolly Banner, Rattan és Fat Turtle.

A Champions Mile ezzel szemben egy kellemes “hazai menet” lesz – mindössze hat név a rajtlistán. Ami azonban izgalmassá teszi, az a favorit; a két szezon óta veretlen Golden Sixty zsinórban tizennegyedik győzelmére hajt. A legutóbbi alkalmak már elég szorosra sikerültek, úgyhogy jobbkor nem is lehetne bizonyítani a nézőknek, de legyünk őszinték, bármi történik, annak mindenképpen hírértéke lesz.

A Queen Elizabeth II Cup a sprinthez hasonlóan tökéletes lehetőséget nyújt majd a visszavágóra. Exultant, Furore és Glorious Dragon az elmúlt hónapokban rendszeresen találkoztak, ahol a befutási sorrend rendre váltakozott, benne van azonban a pakliban, hogy a helyi erők orra alá borsot tör az egyedüli japán küldött, Glory Vase, aki decemberben már sikeresen borsot tört a hongkongiak orra alá a Hong Kong Vase-ban is.

Mindenképpen tartogat tehát érdekességeket a szupernap Sha Tinben – vasárnap is lesz miért korán kelni.

Képek: Eclipse Sportswire, HKJC