Bajnokok kupája

  1. Tovább dübörög a lóversenyszezon Japánban.

A múlt heti, felejthetetlen Japan Cup után vasárnap Chuckyo Racecourse került fókuszba, hiszen a 2013-ig Japan Cup Dirt névre hallgató futamot rendezték meg. A táv 1800 méter, természetesen homokon, a pénzdíj hozzávetőleg 2 millió USD, az új név pedig Champions Cup.

Mielőtt rátérnénk a komoly izgalmakat tartogató összecsapásra előtte még egy kis visszatekintés a múlt hétre: a legátfogóbb, legigazságosabb listákat felállító TRC világbajnokaként vonul Almond Eye pihenőre. Csak mögötte a három európai szupersztár: Enable, Ghaiyyath és Tarnawa.

A verseny előtt American Pharoah utódja, a majdnem makulátlan Cafe Pharoah volt leginkább fókuszban, aki eddig egyedül júliusban, a Japan Dirt Derbyben futott tudása alatt és lett hetedik, de előtte, utána minden versenyét megnyerte.  Eddig, mert a vasárnap sem az ő napja volt és végül hatodikként zárt, a Frankel ivadék, Mozu Ascot mögött.

Chuwa Wizard (King Kamehameha) ugyanis nem csak 2019  “Best Dirt” lovát, a hazájában még veretlen, Chrysoberyl-t előzte meg, hanem a teljes mezőnyt.

A nyerő telivérnek annak ellenére egészen káprázatos a mutatója (18-10-7), hogy most ért fel a nagyok közé, azaz most szerezte pályafutása első Gr1-es  trófeáját. Az egyetlen alkalom, amikor nem volt dobogón, azt pontosan ebben a futamban volt 2019-ben.

Nagyon jó állapotban volt és igazán jól érezte magát. Végig Chrysoberyl-t figyeltük, de mivel időbe telik, míg felgyorsul, sürgettem, hogy indítsunk korábban, és erre ő szerencsére erőteljesen válaszolt.” – kommentálta a nyolcadik Gr1-es címét elnyerő Keita Tosaki zsoké. A mesternek, Ryuji Okubo-nak pedig ez a harmadik királykategóriás trófeája.

Érdekesség, hogy Gold Dream 2017-ben megnyerte ezt a  futamot, de 2019-ben és 2020-ban egyaránt másodikként ért célba.

A pályán 1,915 fő volt jelen, de a versenynap fogadási forgalma közel 60 milliárd forint volt.

A héten fókuszban Hong Kong. Holnap a szerdai zsokébajnokság beharangozóját hozzuk el, szerdán szintén ezzel foglalkozunk majd, míg csütörtökön elmeséljük, mitől is sportágunk élő legendája Tony Cruz. Tartsanak velünk továbbra is.

Kép: JRA