Bajnok a tenyésztők örömére

Fantasztikus lehetőség az új-zélandi telivértenyésztők számára egy kivételes mén személyében! 

háromszoros Group 1 nyerő és Európa bajnok Almanzor (Wootton Bassett – Darkova) hamarosan átkerül az új-zélandi Camdbirdge Ménesbe. A mén első fedeztetési szezonját a neves franciaországi Haras d’Etreham-ben kezdte, de most hazájától távol kerül felállításra.

Minden bizonnyal kiváló választás az ottani tenyésztőknek, hiszen remek származása és versenyeredményei is emellett szólnak. Group 1-es győzelmeit például három különböző országban szerezte: Prix du Jockey Club Franciaországban, Irish Champion Stakes Írországban és a Champion Stakes Angliában. Az is csak az ő kiválóságát támasztja alá, hogy 2016-ban az „Év lovának” választották, a Timeform besorolása alapján 133-as formát igazolt. Még ugyanebben az évben elnyerte a Cartier Champion díjat, amely azon hároméves méneknek szól, akik elegendő pontszámot gyűjtenek a nagyversenyeken és szavazatokat kapnak a Brit Lóversenyhatóságtól, illetve a Racing Post és a Daily Telegraph újságíróitól valamint olvasóitól.

Ha már annyit emlegettük a jó származás fontosságát, akkor szenteljünk neki egy kis figyelmet. Apja, Wootton Bassett háromévesen a legmagasabb formát (120) hozta. Továbbá apai ágon a negyedik generációban megtalálható az 1964-es Kentucky Derby-t és Preakness Stakes-t nyerő Northern Dancer. Anyja, Darkova pedig nagyszerű felmenőkkel rendelkezik, ami az Aga Khan tenyésztői munkásságát dicséri.

„Az, hogy megszereztük Almanzort a bizalom megtestesülése Új-Zéland jövőbeni ipara felé. „Ő lesz az első európai hároméves champion Montjeu óta, aki Új-Zélandon kerül felállításra, így egy ilyen ajánlólevéllel, mint az övé, az hatalmas dolog számunkra. Teljes támogatásunkat élvezi.” – nyilatkozta a méntelep tulajdonosa, Brendan Lindsay.

Almanzor új felállítási helyén – Brendan Lindsay és felesége, Jo által – nemrég vásárolt Cambridge Ménesnél 30 000 új-zélandi dollárért fog fedezni, és reméljük 2021-től már csikóival is találkozhatunk Ausztrália nagyversenyeiben.

Az írás a TDN cikke alapján készült. Kép: Zuzanna Lupa, Patrick McCann/Racing Post