Ázsiai vasárnap

A tegnapi nap reggelét Ázsiában töltöttük, hiszen Japánban már a kancadíj szerepelt a programon, míg Hongkongban szintén egy hosszútávú Gr1-es futam színesítette a versenynapot.

A kínai metropoliszban semmiféle hírverést nem kell csinálni a versenyeknek, hiszen Zac Purton és Magic Moreira csatározása a lehető legjobb reklám, amit csak el lehet képzelni a galoppsport számára. A két világsztár 119-119-ről indult vasárnap és az első 6 futamban nem is engedtek mást labdába rúgni. Ekkor 122-122 volt az állás.

A hetedik futam előtt, már a startgépnél Purtont lova ledobta és hosszú vágtába kezdett. A stewardok azonnal ki is zárták a versenyből, azaz nem engedték starthoz állni. Moreira azonban nem tudta ezt kihasználni, mert a futamot a francia Antoine Hamelin nyerte, aki egyáltalán nem úgy lovagolt, mint egy apprentice, pedig ilyen típusú licensze van.

Az ausztrál sztárlovasnak azonban szerencsére semmi baja nem lett, mert a legfontosabb versenyben elképesztően lovagolta Exultant-ot, hozzásegítve a hatéves heréltet pályafutása ötödik Gr1-es győzelméhez. Nézzék csak:

Ezzel a Teofilo ivadék megvédte címét a Champions & Chater Cupban (Gr1, 2400 m, kb. 1,2 mio USD). Ez volt egyébként az ottani szezon utolsó királykategóriás futama.

Elképesztő Tony Cruz fölénye ebben a versenyben, hiszen az utolsó nyolc kiadásból hetet idomítottjai nyertek meg.

Egyértelműen a legjobb steher, akit valaha itt lovagoltam. Én csak hagytam, hadd utazzon és végezze el a munkáját. ” – mondta Purton. (A mester ugyanezt mondta. Neki is a legjobb hosszútávfutója Exultant.)

Moreira rögtön megnyerte a következő hendikepfutamot (ez a nyitóképen), így a meetinget 4:4-el zárták és ez 123:123-as állást jelent. Május 27-én Sha Tinban folytatódik a szezon és a “külön-háború”.

A hongkongi versenynappal egyidőben zajlottak az események Tokióban, ahol nem kisebb futam, mint a kancák legnagyobb, legfontosabb klasszikusa, az Oaks szerepelt programon.

63 egyébként a tweetben látható pontos szám, azaz 1957 óta nem fordult elő, hogy egy kanca veretlenül álljon, az Oka Sho (1000 Guineas) és a The Yushun Himba (Japanese Oaks) után. Akkor, Miss Onwardnak nem sikerült megnyernie a Triple Tiarát.

A Japan Cup nyerő, Epiphaneia lányát, Daring Tact-ot a fiatal Kohei Matsuyama “hozta” haza, ráadásul káprázatos finissel. 33,1 alatt teljesítette az utolsó hatszázat, és 11 másodperc alatt az utolsó furlongot. (2:24.40)

Ez volt az első alkalom, amikor egy Gr1-es futam favoritját lovagoltam, így beismerem, hogy éreztem a nyomást, tehát megkönnyebbültem a győzelem után. Rendkívüli volt, amikor felgyorsult. Olyan volt, mint egy sebességvillanás. ”- kommentált a boldog zsoké.

A versenynap fogadási forgalma közel 74 és fél milliárd forint volt.

Kép: HKJC twitter