Ázsiai vasárnap

Japánban Group 1-es felmérőben, míg Hong Kongban a Turf Világbajnokság előkészítő futamaiban álltak starthoz a legjobb talpon lévő telivérek.

Kezdjük Sha Tin-ban. Minden szem a helyi szupersztárra , az ország büszkeségére szegeződött, aki egészen káprázatosan kezdte a Jockey Club Mile (Gr2) futamát. Beauty Generation olyan tempót diktált, hogy már 200-al a start után totálisan szétszakította a mezőnyt. Kezdett megfogalmazódni fejünkben, hogy leírjuk azt a szakírók által nagyon is kedvelt frázist, hogy „külön klasszist képviselt”, amikor is az utolsó kanyar előtt, hirtelen „összerendeződött” a mezőny, és a befutóban bizony Hong Kong legnagyobb csillaga nem tudta a lépést tartani és csak harmadik helyen ért célba. A szupersztár státuszát mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy minden lap és post nem a nyerőről beszél, hanem azt harsogja: Beauty csak harmadik. Ismét.

Mielőtt valaki legyintene erre a teljesítményre: az előző harmadik helyére 128-as Racing Post Rate-t, kapott, azaz pontosan annyit, mint Waldgeist az Arc győzelemért (!), pedig az is „csak” Gr2-es megmérettetés volt. Ez kiválóan mutatja a HK-i lóversenyzés erejét. Semmiképpen ne írjuk le őt a Turf VB előtt.  A Joao Moreira által lovagolt Waikuku (Harbour Watch) a nyerő és még Ka Ying Star is „Beauty” előtt.

Japánban viszont pontosan fordított lett a végjáték kimenetele. A szintén mérföldes 36. Mile Championship-ben (Gr1) a finisben robbantott Indy Camp (Stay Gold) és aratott magabiztos győzelmet. Az európai szárzsokék a főfutamban nem rúgtak labdába, mert a friss angol bajnok Murphy 4., Soumillon 10., Buick 11., Lemaire 15., Moore 16., de Soumillon triplázott és Buick is jegyzett egy győzelmet a 36,272 néző által látogatott kiotói versenynapon. A közvetítéseket figyelve úgy látjuk, hogy a belga a legnagyobb szupersztár az őszi/téli időszakban, azaz druszáját, Lemaire-t és Take-t  (is) teljesen háttérbe szorítja.

Hidetaka Otonashi mesternek ez volt a 11. királykategóriás győzelme hazájában, és ezt a futamot is immár harmadjára nyerte. A lovas, Kenichi Ikezoe mutatói ugyanezen aspektusban: 25/4.

Nem sokkal a verseny előtt kértek fel, hogy lovagoljam őt megszokott zsokéja, az eltiltott Yuichi Fukunaga helyett. Azt mondták nekem, hogy a start után kissé bizonytalan lesz, de ne törődjek ezzel, mert utána magára fog találni. Így is lett. Danon Premium-ot figyeltük, de amikor kértem tőle kiválóan újított.” – mondta Ikezoe.

Ne feledjük: Indy Camp júniusban az istállótársat, Almond Eye-t is legyőzte.

Hong Kongba visszatérvén szinte ugyanez – azaz szoros befutóból egy kirobbanó aspiráns –  ismétlődött meg a Jockey Club Cup-ban (Gr2, 2000 m), ahol Exultant (Teofilo) színei bontakoztak ki a végjátékban, így a korábbi derbynyerő is jó reményekkel várhatja a Turf Vb-t.

Most már sokadjára írhatjuk le az idei esztendőben, hogy bizony egyre több sprintfutam, nem a már megszokott, orrhosszas győzelemmel végződik, hanem valaki komoly erődemonstrációt tart benne. Legutóbb Nature Strip tett így Flemingtonban, vasárnap pedig Aethero (Sebring) sokkolta a közönséget lehengerlő futásával a Jockey Club Sprint-ben (Gr2, 1200 m).

Ázsia mindig csodás élményekkel ajándékoz meg bennünket, hát még jövő vasárnap amikor is következik a Japan Cup, a felkelő nap országának ikonikus futama, amelyben még a nagy Frankie Dettorit is láthatjuk. Tartsanak velünk!

Kép: @HorseRacing_JPN