Ázsiai Group 2 elit

Elrajtoltak a Hong Kong International utolsó és legnívósabb felkészítői Hongkongban.

A Hong Kong International Racest, avagy a Turf Világbajnokságot nem sok lóversenyrajongónak kell bemutatni: négy Gr1-futam különféle távokon, ahol az egész világ legjobbjai csapnak össze Sha Tin Racecourse gyepén. Ugyan Európa és Ausztrália is gyakran képviselteti magát, a legnagyobb csaták azonban rendre a helyiek és a japán küldöttség között zajlanak le.

A helyi erőviszonyokat pedig nem is tudtuk volna máshol jobban felmérni, mint vasárnap reggel Sha Tinben, ahol ugyan Gr1-futam nélkül maradtunk, a mezőnyök azonban szinte azonos színvonalúak voltak a decemberben esedékes főattrakcióval.

Először a Jockey Club Mile-ban (Gr2) vetélkedtek a négylábúak, sok izgalomban azonban nem volt részünk. Golden Sixty (Medaglia d’Oro) kétszázzal a vége előtt különösebb megerőltetés nélkül ment el az addig vezető Ka Ying Star – Southern Legend páros mellett, tovább növelve győzelmei számát. (Mérlege ezzel 14 futásból 13 győzelem, zsinórban tíz.)

Nem sokkal később a villámlábú telivérek következtek a Jockey Club Sprint-ben (Gr2; 1200 méter), ahol ismét megtapasztalhattuk, miért is messze földön híresek a hongkongi sprinterek. Az 1:08.00-ás győztes idő már önmagában beszédes – Hot King Prawn (Denman) (a  nyitóképen) Joao Moreirával a nyeregben ráadásul még csak meg se lett szorongatva, ilyen távon meglehetősen magabiztosnak számító 3/4 hossz előnnyel hozta el idei első kupáját a tavalyi Hong Kong Sprint ezüstérmese.

A sort a Jockey Club Cup (Gr2; 2000 méter) zárta, a brazil “mágus” pedig a három kiemelten belül duplázást ünnepelhetett. A győztes a korábbiakhoz hasonlóan kimagasló címvédő Furore, Tony Cruz hatéves Pierro apaságú heréltje, aki immáron szép reményekkel várja a nemzetközi találkozót. Érdekesség, hogy a három dobogós legutóbbi összecsapásukkor az 1., 2. és 4. helyen értek célba, de köztük a sorrend változatlan maradt.

Nem mondhatjuk, hogy mi ne várnánk: három hét múlva érkezik a Hong Kong International.

Képek: HKJC