Az utolsó

Mint arról korábban már beszámoltunk Arlington Park ma bezárja kapuit.

Szombaton (CT) 18:12-kor indul a kilencedik futam, amely egy korszak végét jelzi majd.

Az 1927-ben megnyitott létesítmény a világ egyik legszebb pályájának számított és az amerikai galoppsport fontos részének volt tekinthető.

A pálya amely vendégül látta Secretariat-ot, Citationt, Dr. Fagert, John Henryt most lebontásra kerül.

“A hangulat? Puszta depresszió.” – mondja Mike Campbell, az Illinois Thoroughbred Horsemen’s Association elnöke. “Ez olyan csúnya, amilyennek tűnik. Churchill annyira érzéketlen, hogy szombat este a versenyek után tűzijátékot rendeznek. Mindenekelőtt ez mutatja, hogy mennyire érzéketlenek. ”- mondja a könnyeivel küszködő elnök.

A vég 2019 szeptemberében kezdődött, amikor is a tulajdonos, a Churchill Downs Inc. nem adta meg az engedélyt egy itteni kaszinó építésére, mert riválist látott egy onnan nem túl messze fekvő másik kaszinója számára.

Churchill Downs kaszinókat akar birtokolni.” – mondta Larry Rivelli vezető tréner. „Sokkal jövedelmezőbb kaszinót birtokolni, mint versenypályát. Sajnálatos, mert itt is lett volna lehetőségük kaszinót nyitni, de nem tették. Ezért mindenki olyan mérges. 20 évig lobbiztak érte, és végül nemet mondtak. ”

A telivér versenyek Hawthorne-ba költöznek, ahol október 8 és december 27 között rendezik az első ottani meetinget.  Hawthorne zöld utat kapott a kaszinó építéséhez, és nem fenyegeti a bezárás veszélye. A probléma az, hogy ez az egyetlen versenypálya Chicagóban, és köteles megosztani a dátumokat a telivér és a “standardbreds” versenyek között. Jövőre Hawthorne-ban lesz két telivér találkozó, az egyik április és június között, a másik pedig október és december között, így hatalmas lyukat hagyva a telivér versenyprogramban.

Rivelli számára ez nem nagy probléma. Nagy istállója és sok minőségi lova van. Jövőre Kentucky államban tervezi a trenírozásukat, de rengeteg illinoisi székhelyű idomár van, akinek nincs megfelelő mennyisége és minősége ahhoz, hogy ilyesmit lépjen.

Vannak itt olyan edzők, akik rosszul vannak attól, ami történik.” – mondta Campbell. „Vannak akik nem tudják, hogyan fognak megélni. Nem tudják, hová menjenek. Az itteni lovasok többsége helyi srác, akiknek nem igazán van lehetőségük máshová menni, de idomárok és tulajdonosok készek feladni mindezt. Ez borzasztóan megtizedeli majd a lótulajdonosok sorait. ”

Amikor Arlington 1927. október 13-án megnyílt, a Daily Herald „Amerika legnagyszerűbb versenypályájának” nevezte. Az időjárás hideg volt és csípős szél fújt, de ennek ellenére aznap 20 000 rajongó jelent meg Chicago legújabb versenypályáján. A tömeg ott volt ünnepelni.

Ez nem lesz így szombaton.

Nem szokás ünnepelni egy temetésen.

Kép: Arlington Park