Az utolsó belépő

Az Arkansas Derby zárta a Kentucky Derby minősítő pontversenyeinek sorát.

Május 1-jén rajtol a Kentucky Derby, így mostanában voltak esedékesek az utolsó felkészítők, amelyek természetesen a rózsák futamának főpróbáivá léptek elő. A Florida és Santa Anita Derby-ben, valamint a Wood Memorial-ben és a Blue Grass Stakes-en egyaránt 170 pontot osztottak ki a leggyorsabbak között, szombaton pedig Arkansasban zárult a “százpontosok” sora.

A győztesnek ugyanis száz pont jár, amivel biztosan ott lehet a startgépben Churchill Downs-ban, ráadásul komoly esélyesként. Az idei felvonás külön pikantériája volt, hogy egy héttel a kimagasló favorit Essential Quality Blue Grass-győzelme után itt is egy komoly Kentucky Derby-várományos képviselte a legjobb sanszot.

Ami azonban hajszál híján sikerült a Godolphin szürkéjének, azt Concert Tour már nem tudta megvalósítani; Baffert idomítottja mindössze harmadik, amivel ugyan biztos helye lesz Kentuckyban, a kiemelt szerepnek viszont búcsút mondhat. A kaliforniai trénerhez nem túl kegyes az április, ugyanis egy hete egy másik reménysége, Medina Spirit is csalódást keltő bronzérmes a Santa Anita Derby-ben, így két favorit helyett csak ké közepes eséllyel érkezik Churchill Downs-ba.

Nem úgy Steve Asmussen, akinek lova a semmiből váltotta meg a jegyét. A start után Caddo River és Concert Tour kettőse ment el vezetni, és a célegyenesben “match race-szé” is alakították …volna, ha nincs Super Stock.

Dialed In fia magabiztosan vágtázott el a duó mellett és megszerezte pályafutása első black type győzelmét – Gr1-ban, három héttel a Kentucky Derby előtt, ezt nevezzük időzítésnek!

Igazi áldott pillanat egy ilyen sikert aratni ezzel a lóval” – nyilatkozta Asmussen, aki ezúttal nem csak trénerként volt jelen, ugyanis a Super Stock társtulajdonosa a fia, Keith, aki nem mellesleg első három versenyében lovagolta is a pej mént.

Ami a helyezetteket illeti, Baffert érthetően csalódott, Brad Cox ellenben nem panaszkodhat: Caddo River szintén a top favorit előtt végzett és ott lehet a Derby-ben, Concert Tour vereségével pedig a szintén nála készülő Essential Quality egyedüliként maradt a futam esélyeseinek élén.

A mezőny tehát összeállt, három hét múlva pedig végre végig izgulhatjuk, kinek hogy sikerül élni a lehetőséggel.

Kép: BloodHorse twitter