Az USA bajnokai

Újabb év zárult a lóversenyzés történelmében, lássuk hát kikhez volt legkegyesebb 2019 az Egyesült Államokban.

Az Equibase statisztikái alapján négy kategóriában vizsgáljuk az elmúlt esztendő legsikeresebb sportalakjait, de a puszta számok melletti értelmi és érzelmi értékek az Eclipse Gálán beszámításra kerülnek.

Lovak

Bricks And Mortar – $6 723 650

Az év abszolút felfedezettje, ki amekkora meglepetéssel húzta be a Pegasus World Cup Turf Invitational-t, olyannyira borítékolandó volt a Breeders’ Cup Turf sikere. A kettő között pedig további három Gr1-es trófea is a vitrinbe került Chad Brown üdvöskéjének, és egy tökéletes 6/6-os mérleggel tért pihenőre – és jól megérdemelt nyugdíjra. A tenyésztők kapkodhatnak majd érte!

City Of Light – $4 000 000

Szintén 100%-os teljesítménnyel ért fel az évi összkereset ranglétrájának második fokára, de ő ezt idén egyetlen egy futással tette: a Pegasus World Cup-pal. Sikere után egyből befejezte versenykarrierjét.

Vino Rosso – $3 960 625

Hat futással, három győzelemmel, két helyezéssel szerezte meg a harmadik helyet úgy, hogy ezen év előtt legutóbb csak a Wood Memorial-ban, azaz egy Kentucky Derby felkészítőn lelt győzelemre. Nem semmit javított Todd Pletcher idomítottja, hogy végül a pontot az i-re a Breeders’ Cup Classic trófeája tegye fel.

Zsokék

Irad Ortiz Jr. – $34 109 019

Nem is oly rég mutattuk be az Ortiz tesókat, kik megint uralják a dobogót. Nem csak a Breeders’ Cup legsikeresebb zsokéja volt 2019-ben Irad, hanem az egész Egyesült Államokban ő lovagolta és kereste messze a legtöbbet. A teljes képhez azért érdemes rápillantani a táblázatra. Egészen elképesztő mennyiséget – és minőséget – lovagolnak az Ortiz fiúk. Nem mellesleg Irad volt a lovaknál bajnok Bricks And Mortar állandó társa – ők láthatóak a nyitóképen.

Jose Ortiz – $27 529 006

De Jose-nak is kijárt a diadalból: ő lovagolta például győzelemre a már-már hihetetlenre sikeredett Kentucky Oaks-ban Serengeti Empress-t. Jose idén zárta legjobb évét, de két éve csak 200 ezerrel maradt el magához képest, míg bátyja kiugróan jól teljesített.

Javier Castellano – $25 053 713

Jóval kevesebb lovaglással ért fel a dobogó legalsó fokára Castellano, de ebben nagy segítségére volt a roppant túlárazott Pegasus World Cup is, hiszen ő hajtotta győzelemre City Of Light-ot, de Breeders’ Cup Juvenile Fillies trófea is ott lapul a sorban.

Trénerek

Chad Brown – $31 112 144

Ló és trénere egyszerre a csúcson: Chad Brown remekelt, karrierje legjavát mutatta nekünk az elmúlt szezonban. Igaz, eddig minden évben túlteljesítette magát összkeresetben. Beverly D, Secretariat, Just A Game Stakes és Arlington Million trófeák tették őt már nem csak a turf királyává, hanem am block a trénerek királyává.

Steve Asmussen – $27 487 885

Kiugróan sok starttal ért fel a második helyre, mely előrevetíti azt is, hogy idén nem találta meg a következő Curlin-t, és nagyversenyeket sem söpört be.

Todd Pletcher – $17 904 526

Szintúgy egyenes korrelációban van lovával, de Pletcher nélkül amúgy is hiányérzetünk lenne egy-egy évzáróban, még ha nála sem épp karrierje legkitűnőbb lovai galoppoztak.

Futtatók

A teljesség igényessége nélkül itt nem szaporítanánk nagyon a szót, de érdemes megjegyezni, hogy a Godolphin 2017-ben mindössze kétszer indított helyi tréningezésű lovat az Államokban, 2018-tól azonban stabilan hozzák az ötmillió körüli keresetet és a három-négyszáz startot. Globálisabbak már szinte nem is lehetnének.

Pompás év van a hátunk mögött, holnap ezen a vonalon Franciaországra tekintünk vissza, tartsanak akkor is velünk!

Fotók: Yahoo Sports, Equibase