Az ötödik halhatatlan?

“Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt…”

Vélhetően nem ismeri Gömöri Zsolt sorait Sheikh Mohammed, aki ma éjjel ötödikként csatlakozhat sportágunk legszűkebb elitjéhez.

Mindösszesen négy olyan futtató van ugyanis, akik elmondhatják magukról, hogy lovaikkal megnyerték a világ két legfontosabb derbyjét. 6525 kilométerre fekszik egymástól az amerikai Louisville és az angliai Epsom, mégis ez a két város az összekötő kapocs e négy ember között. Meg persze kiváló lovaik.

Mind a négyüket bemutattuk már korábban, de nem árt feleleveníteni, kik is a halhatatlanok.

John W. Galbreath – 1963 és 67 (KD) – 1972 (ED)

Paul Mellon – 1993 (KD) – 1971 (ED)

Michael Tabor – 1995 (KD) – 7x ED

Al Saud – 2002 (KD) – 1999 (ED)

Mohammed Sejk lehet tehát az ötödik tagja a lóversenyzés legszűkebb elitjének, de ehhez az kell, hogy a favorizált, Essential Quality (Tapit) megszolgálja a belé vetett bizalmat. Bár a fogadóirodáknál első tipp és a szaklapok is vele foglalkoznak legtöbbet ne feledjük:

a Godolphin még sosem nyert Kentucky Derbyt.

Azonban a sivatagi csapat felszállóágban van, hiszen az epsomi kiadást is csak 2018-ban nyerték meg először, és ugyanabban az esztendőben a Melbourne Cup-ban is elvesztették nyeretlenségüket.

Az aspiráns ráadásul saját tenyésztés, de ami még ennél is fontosabb öt futása után is veretlen. Kétévesen már Breeders’ Cup nyerő, de amikor háromévesen (sárban) megnyerte a Southwest Stakest, a TDN azt írta róla:

“Vizuálisan lenyűgöző előadással indította hároméves kampányát.”

Erről most Önök is meggyőződhetnek:

Csak kis lépésekkel haladunk előre. Most egy újabbat kell lépnie, hogy megnyerhesse a derbyt, de úgy gondolom képes rá.” – mondta trénere, Brad Cox. “Nagyon büszke vagyok rá, hogy nekik idomíthatok. Selymeik hatalmat jelentenek az egész világon.”

Az 1994-ben alakult Godolphin – az Eclipse Awards-on háromszor is kiemelkedő tulajdonos (2009, 2012 és 2020) – világszerte nem kevesebb, mint megdöbbentő 255 Grade / Group 1 versenyt nyert. 2015-ben Godolphin beolvadt a Darley Studba, hogy egy globális társaságot hozzon létre, és az Egyesült Államokban is stabil istállót alakítson ki. Ekkoriban a Godolphin elkezdte bővíteni a vele dolgozó trénerek sorát. Leginkább a középnyugati jelenlétre tettek szert olyan idomárokkal, mint Michael Stidham, Brad Cox vagy éppenséggel Brendan Walsh.

Jimmy Bell a Godolphin USA elnökének szavai:

Mint minden dolog, ez is egy evolúciós folyamat volt. Kezdetben elsődleges céljaink a New York-i versenyek voltak. Ez a legjobb versenypálya és nyilvánvalóan itt kívántunk versenyezni. Ahogy a számok nőttek és jöttek a sikerek, ez lehetőséget adott arra, hogy áttekinthessük és megvalósíthassuk az általános földrajzi elterjeszkedést. Az olyan versenypályák, mint a Fair Grounds és Oaklawn Park, valamint a kentuckyi versenyek drámai módon javultak, és ez a trió [Stidham, Cox és Walsh] valóban sok versenyzési lehetőséget fedett le arrafelé. Brad-re nagy feladat vár egyébként. Ez lesz az első év, hogy egy Godolphin saját tenyésztés fog indulni a Derbyben, de ez az Ő számára még különlegesebb lesz, hiszen a Juddmonte saját tenyésztése, Mandaloun is ott lesz a mezőnyben, szintén az Ő istállójából.

Godolphin  11 korábbi kísérlete után még mindig nyeretlen.

A Frosted 2015-ös negyedik helyezése Dubai uralkodójának eddigi legjobb eredménye. További Derby indulóik: Worldly Manner (hetedik, 1999); China Visit (hatodik) és Curule (hetedik, 2000); Express Tour (2001, nyolcadik); Essence of Dubai (2002, kilencedik); Regal Ransom (nyolcadik) és  Desert Party (14., 2009); Alfa (2012, 12.); Thunder Snow (a start után “rodeózásba kezdett” 2017); és Enticed (2018, 14.).

Mohammed Sejk mint résztulajdonos: az 1992-es Derbyben – nyolcadik helyezett pár héttel ezelőtt méltatott hősünk Arazival (másik tulajdonosa Allen Paulson) és a 13. helyezett Thyer-rel. (Maktoum Al Maktoum).

Hogy kihez kerül a rózsatakaró és ezáltal bekerül-e Sejk Mohammed a halhatatlanok társulatába hajnalban kiderül.

Nyitókép: eu.courier-journal.com