Az írek hétvégéje?

Bár a koronavírus még mindig itt van közöttünk, a lóversenyzés élete talán lassan visszaáll a 2020 előtti állapotokhoz. A hétvégén indul a nagyüzem, hiszen az USA-ban máris futják a Kentucky Derbyt és Oaks-ot, míg Newmarket szintén várja a legjobb hároméveseket, de még csak a mérföldes erőpróbákra.

Szombaton 16:40-kor minden szem a 2000 Guineas mezőnyén. A klasszikus mérföldest versenyt, idén már 213. alkalommal futják a lóversenyzés bölcsőjében. Ahogy az mostanság lenni szokott kanca most sem lesz a mezőnyben. Az angol lóversenybarátokat ráadásul elszomoríthatja az idei kiadás, mert két ír ló a legfőbb kedvenc. A kedves nevű Wembley-t Aidan, míg Thunder Moont fia, Joseph O’ Brien idomítja.

A klasszikusok előtt mindig felkapjuk fejünket az utónevezésekre. A pár hete elhunyt Sejk Hamdan már nem élhette meg, hogy a Shadwell Racing üdvöskéjét, a nyitóképen látható Mutasaabeq-et utónevezte Charlie Hills mester. A díj hétfőn 30,000 font volt, amelynek eléréshez minimum a harmadik helyet kell elcsípnie Invincible Spirit fiának. Meglátjuk.

Másnap szintén 16:40-kor indulnak csatába a kancák a hallhatatlanságért. A mének versenyéhez hasonlóan itt is apa és fia egy-egy idomítottja az 1000 Guineas listájának élén. Santa Barbara-t (Aidan) és Pretty Gorgeous-t (Joseph O’Brien) követi csak a legesélyesebb hazai aspiráns, Andrew Balding Alcohol Free-je.

A több mint kétszáz esztendőre visszanyúló angol klasszikusok újabb fejezetei kihagyhatatlan csemegét jelentenek a lóversenyrajongók számára, így a szombat és vasárnap délutáni versenyek megtekintése kötelező!

Kép: BloodHorse Twitter