Az ír kiadás

Derby az íreknél. Az epsomi hős vagy egy új arc foglalhatja el a trónt?

Az elmúlt években a Royal Ascot után mindig tartottunk egy kis nyári szünetet, egy feltöltődő szusszanást, hiszen azért egy kisebb uborkaszezon veszi kezdetét szerte a nagyvilágban. Idén azonban úgy döntöttünk, hogy van még pár érdekes téma elraktározva a tarsolyunkban, így a jövő heti napokat is ki tudjuk tölteni megfelelő, remélhetőleg Önök számára is érdekes tartalommal.

Rögtön most, hiszen ezen a hétvégén a „csilivili” vadonatúj, gyönyörűen felújított Curragh-ra figyelünk, ahol tegnap vette kezdetét a Derby Festival, amely értelemszerűen a szombati Derbyben (18:20) csúcsosodik ki.

Ma 18.25-kor azonban a legjobb hároméves és idősebb kancákat várja a Pretty Polly Stakes (2000 m, Group 1). (Ha valaki esetleg nem tudná: az 1904-es angol Fillies’ Triple Crown nyerőjének mind Angliában, mind pedig Írországban van „futama”, igaz a newmarketi kiadás csupán Listed besorolású.)

Nem meglepő, hogy a mezőny nagy részét Aidan O’Brien adja indulónak, akivel kapcsolatban az most a kisebb szenzáció, hogy eddig mindössze négyszer tudta megnyerni ezt a futamot. Legutóbb 2016-ban az új évezred egyik legjobb kancájával, Minding-gal, így nem veszélyezteti (még) a névrokon, Vincent O’Brien hét sikerét. Ennek ellenére az ő elsősége kecsegtet hiszen a hétfős mezőnybe három indulót ő fog felnyergelni. Ott lesz a két kisebb csalódás, az Oaks második Pink Dogwood és a Royal Ascot-on második Magic Wand. Legnagyobb ellenfelük a tavalyi Prix de l’Opéra győztese, Wild Illusion lehet.

Anthony Van Dyck (jobb szélen, lovasa rózsaszínben) majdnem a  célban Epsomban. Rá tud duplázni?

Az Ír Derby (Gr1, 2400 méter, 1,5 mio euro, szombaton 18:20-kor) mindig is ott fog kullogni az epsomi kiadás árnyékában és nincs olyan szakíró a világon, aki nem úgy kezdene egy Derbybeharangozót, hogy leírja, kik indulnak itt is az epsomi aspiránsok közül.  Ez a mostani tízfős mezőnyből pontosan a társaság felére igaz, de a legfontosabb, hogy az ottani első kettő, azaz Anthony Van Dyck és Madhmoon újra felveszi a kesztyűt. Hogy változik-e kettejük között a sorrend, vagy esetleg egy nevető harmadik viszi el az első díjat ezt szombaton fél hét előtt fogjuk megtudni. Aidan O’Brien 12 (ír) derbysikernél tart. Egyelőre.

A klasszikus napjára egyébként minden jegy elkelt ezért pár héten belül elkezdik árulni a bilétákat a 2020-as kiadásra.

Képek: Timeform twitter