Az Év Lovai

Az amerikai skizofrénia talán már a múlté – de nem Európában.

A Thoroughbred Racing Commentary hasábjairól, Jay Hovdey írásából merítettük mai cikkünket.

1971 óta sok víz folyt le a Mississippin. És egészen ettől az évtől kezdve egy fedél alatt vetnek számot az év legjobb lovaival Észak-Amerikában az Eclipse Awards-on, avagy a lóversenyzés Oscar-ján. Előtte három-négy személy (vagy szakcsoport) döntött az egész éves teljesítmények elbírálásáról, mely történelmileg aligha volt megingathatatlan, de kétség kívül, szórakoztató lehetett.

Természetesen, hacsak a kérdést nem a versenypályán döntik el, az összes díjazás és cím csak a szubjektivitás kivetülése. Ez persze a móka legnagyobb része. 1949-ben például Capot került ki Év Lova jelöltnek a Daily Racing Form-tól a sokadalomból. Miért is ne? A hároméves megnyerte a Preakness-t és a Belmont-ot, és kétszer is begyűjtötte skalpját az idősebb Coaltown-nak. Azonban a Turf & Sport Digest olvasói és írói végül Coaltown-t hozták ki maguk győzteseként, ki 15 startjából egy tucatot nyert meg kemény hendikep súlyokkal.

1952-ben a Racing Form újabb kényes Év Lovát választott, mikor a Belmont, Travers és Jockey Club Gold Cup győztes One Count-ot emelték ki. Így látta a szerkesztőség, mint az év legkiválóbbikát. A Thoroughbred Racing Association is elkezdte kiválasztani a maga Év Lovait, a társpályák versenytitkárainak szavazati alapján. A kétéves Native Dancer elkápráztatta őket, hiszen kilencből kilenc versenyét megnyerte, egyben négy saratogai Stakes-futamot is besepert. A Turf & Sport Digest szintén pártolta a döntést. Ezt kapja ki a Racing Form!

Mikor 1957-ben a TRA az ötéves Dedicate-t választotta az Év Lovának, a Racing Form a Turf & Sport Digest-tel párban a hároméves Bold Ruler mellé tették voksukat, mellyel már egy minta kezdett kialakulni. Mikor a példányszámok kérdésesek voltak, a versenytitkárok mindig találtak módot, hogy ellentmondjanak a Racing Form-nak.

Roman Brother a címlapon

’65-ben megint megtörtént, mikor Kelso ötéves uralma véget ért, és a versengés újra betöltötte az űrt. A Racing Form a törtető Roman Brother mellett állapodott meg, míg a TRA és a Turf & Sport a kétéves kancában, Moccasin-ban találta meg a maga Év Lovát. Bár ebben a politika is helyet kapott, hiszen Roman Brother tulajdonosa, Louis Wolfson egy részvénytársasági személy volt, akinek nem volt türelme a Jockey Club elavult viselkedéséhez, míg Moccasin a galoppelit kentuckyi és New York-i szálainak találkozásának gyümölcse volt, egyenesen a Caliborne Farmról.

Ezeket olyan színtiszta évek követték, mikor kérdés sem merülhetett fel az Év Lova kilétében: Buckpasser, Damascus, Dr Fager, Arts And Letters nem kívánt viaskodni senkivel a címért. De természetesen az ellentmondások ideje is visszatért: ’70-ben a Racing Form azt a Fort Marcy-t választotta, ki a turf csillagaként a United Nations-t, Man O’War-t és Washington D.C. International-t is behúzta. Valamilyen ok folytán a TRC mégis a hároméves Personality-t hozta ki győztesükként, kinek 18 startjából olyan győzelmek születtek, mint a Wood Memorial, Preakness és Woodward Stakes.

Fort Marcy

Ez elég volt J. B. Faulconer ügyvezetőnek, ki kitüntetett katona is volt II. Világháborús szolgálataiért. A széthúzó döntéshozókat a legenda szerint bezárta egy szobába, és addig nem engedte ki őket, mígnem meg nem alkották az egységes év végi elismerési címeket és kiválasztásuk módszerét, amit ma úgy ismerünk, mint Eclipse Awards.

Ack Ack, egy briliáns miler lett az Eclipse első Év Lova 1971-ben. Bricks And Mortar, ki nemzetközi csapatot is vert a Breeders’ Cup Turf-ben lesz kétségkívül 2019 Év Lova. Ő látható a nyitóképen. E köztes időben volt jó pár szoros voksolás, de mindig csak egy lehetett az Év Lova.

Az európai konszenzus azonban most pont úgy néz ki, mint az Egyesült Államok a ’70-es évek környékén: a Timform egekbe magasztalt minősítése szerint Battaash az Év Lova 136-os pontszámmal, hárommal előzve Crystal Ocean-t. Az IFHA-nál a Longines World’s Best Racehorse listában Crystal Ocean, Waldgeist és Enable 128-as értékelésekkel harmadmagukkal állnak az első helyen. Battash 125-tel követi őket.

Enable, akit idén is visszalátunk

Aztán még ott van a Cartier Awards, melyet Londonban hirdettek ki novemberben. Az Év Lova és egyéb kategóriák díjazottjainak kiléte objektív és szubjektív részekből is áll. Az objektív pontok alapján Magical például jobban állt, mint Enable, mikor az Év Lova kérdés került terítékre, ami szinte arcon köpi a legtöbb raglistát. De hát ez csak szőrszálhasogatás – a legjobb féle. A patinás címet természetesen végül Enable kapta a gálán.

Szóval gratulálunk Battaash-nak, Crystal Ocean-nak, Waldgeist-nek, Enable-nek és Magical-nek, és ki tudja még ki másnak, aki csak feljöhet. Velük szemben Bricks And Mortar kissé magányosnak tűnik, ha összevetjük az európai Év Lova Ménessel.

Képek: @Arlington_Park twitter, Brisnet, eBay, Racing Post