Az angol koronázás

Délután startol a szezonzáró Champions Day.

A Bajnokok Napja elnevezés semmilyen mértékben sem túlzó, hiszen öt versenybe szorítják a szezon legkiemelkedőbb egyéneit Ascot királyi gyepén.

A síkszezon legnagyobb szereplői, a klasszikusok és kultikus brit futamok hősei szemtől szembe kerülnek Anglia leggazdagabb versenynapján. Rekordmennyiségű, 4,3 millió fontot osztanak szét a leggyorsabb telivérek között, de közel ennyire csalogató az is, hogy itt nyerni egyet jelent a karrier csúcsára való éréssel. Nem egy bajnok búcsúfutása volt a Champions Day-en aratott győzelme, ami végleg felteszi az i-re a pontot.

Tavaly láthattuk a nagy Frankel fiát, Cracksman-t berobbanni az angol elitbe olyan stílusban, hogy még az apja is megirigyelte volna. A fináléjára készülő négyéves mén talán az egyetlen, aki megvédheti a patinás versenynap során a címét, hiszen bármely erős is a Champion Stakes (2000 m; 1 300 000 font) mezőnye, John Gosden idomítottjának tavalyi bravúrját se borítékolhattuk előre. (Istállótársának pedig nem volt két Gr1-győzelem a lábában, hogy behúzza Európa ékkövét.) Most nem mást fog lehetséges ellenfelének kapni, mint az üstökösként száguldó másik istállótársát, Roaring Lion-t. A tulajdonosgárda ugyanis a szürke kapcsán csak az utolsó pillanatban kíván ítéletet hozni, hogy itt, vagy a mérföldes Queen Elizabeth II Stakes (1 100 000 font) lesz a terítéken.

Ilyen kaliberű lóval az istállóban pedig nem a talpon maradó ellenfelek, hanem az égi áldás fog befolyásoló tényezőként hatni. Ugyanígy hezitál még az idén négyszeres Gr1-győztes Laurens csapata is a QEII és a kancafutam között.

A Sprint Stakes-ben (1200 m; 600 000 font) és a Fillies & Mares (2400 m; 600 000 font) szintén felsorakoztatja a címvédőket, nevezetesen Librisa Breeze-t és Hydrangea-t, de nem lesz könnyű dolguk, hiszen még nem sikerült visszatalálniuk a csúcsra ebben a szezonban. Előbbiben még a tavaly előtti bajnok, The Tin Man is starthoz áll, ki már felsőkategóriás győzelemmel hangolt a nagy fináléra.

Az egyedüli Gr2-es besorolású Long Distance Cup-ban (500 000 font) azonban minden szempár arra a Stradivarius-ra fog szegeződni, ki idén még nem kapott ki, ráadásul csak az ország legelitebb hosszútávú versenyeiben állt starthoz.

A barrieren kívül is bőven lesz pompa: a mesés nyitóceremónia után koronázzák meg a zsokék idei bajnokát, de a versenyek végeztével sem fognak kiürülni a lelátók: Ella Eyre és Jax Jones fogja biztosítani az after party hangulatát.

Jön a finálé: az évben még egyszer és utoljára figyelmet kér Ascot királyi pályája. Ma öt bajnokot avatnak. Kik lesznek azok? Start: 14:25-kor!

Fotó: Racing Post, Champions Series